X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A aștepta trecerea termenului de 45 de zile pentru dizolvarea Parlamentului este o greșeală. Opinie

1 mar. 2021,, 13:30   Politică
3330 2

Președintele Moldovei, Maia Sandu, face o greșeală, așteptînd trecerea celor 45 de zile alocate pentru învestirea noului guvern, pentru a justifica dizolvarea Parlamentului.

Opinia aparține fostului președinte al CC, Dumitru Pulbere, exprimată în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", relatează Noi.md.

El a menționat că în țară s-a creat acum o situație foarte interesantă și complicată.

"Dacă președintele Maia Sandu nu va îndeplini decizia CC va emite la nesfîrșit decrete privind numirea candidaților săi la funcția de prim-ministru și nu candidatul propus de majoritatea parlamentară, atunci, la fel, deputații, la nesfîrșit vor contesta aceste decrete ale șefului statului la Curtea Constituțională și CC le va recunoaște ca fiind neconstituționale, ca și în cazul deciziei din 23 februarie", a declarat Dumitru Pulbere.

"De aceea, se pare că președintele și consilierii săi vor să tragă de timp 45 de zile, alocate pentru aprobarea noului guvern, pentru ca ulterior neaprobarea Cabinetul în în acest termen să devină motiv de dizolvare a Parlamentului. Dar asta nu se va întîmpla. În lege există noțiuni ca "termen", în special în dreptul civil. Termenele sînt folosite și în cazul nostru. Din data de 11 februarie, cînd Maia Sandu a emis al doilea decret privind înaintarea Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, ea a admis încălcarea Constituției. De aceea, trecerea termenului de 45 de zile se oprește și începe din nou să decurgă din momentul în care președintele va începe să acționeze în conformitate cu Constituția, legea. De aceea, dacă cineva speră că vom trage de timp 45 de zile și vom emite apoi decretul privind dizolvarea Parlamentului, atunci nimic de genul acesta nu se va întîmpla", a declarat fostul președinte al CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?