Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

103 ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești

2 dec. 2020,, 13:44   Politică
5408 3

Astăzi se împlinesc 103 ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești. Cu această ocazie, președintele țării, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare.

“Ziua de 2 decembrie 1917 are o semnificație deosebită în istoria statalității moldovenești. Astăzi marcăm 103 ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești.

În acea perioadă, în condițiile revoluționare ale anului 1917, masele largi ale populației Basarabiei au pledat pentru renașterea statalității moldovenești și autodeterminare națională. La inițiativa ostașilor, țăranilor, muncitorilor, clerului, partidelor politice și organizațiilor obștești moldovenești, la 2 decembrie 1917, la Chișinău, este proclamată Republica Democratică Moldovenească.

Tînărul stat moldovenesc a avut un parlament temporar, guvern, legislație, armată, un proiect de Constituție, a promovat propria politică externă. În anii 1917-1918, conducerea Republicii Democratice Moldovenești a dus tratative cu alte țări privind recunoașterea independentei sale statale.

Proclamarea Republicii Democratice Moldovenești este un eveniment de mare simbolism, care ne amintește că moldovenii au avut întotdeauna dorința de a-și redobîndi independentă, de a-și asigura statalitatea și de a stăpîni propriul teritoriu.


Mă bucur că anume în perioada mandatului meu, cu prilejul marcării a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, sub egida Președintelui Republicii Moldova, am organizat o adunare festivă de celebrare a datei de 2 decembrie”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?