Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

10 surprize ai premierilor Republicii Moldova

25 noi. 2019,, 16:00   Politică
4176 0

De-a lungul anilor, Prim-miniștrii Republicii Moldova au luat mai multe decizii care au surprins societatea sau partenerii de guvernare.

Clasamentul prezentat de Tribuna:

1). Chiril Gaburici

La 4 iunie 2015 Premierul Chiril Gaburici a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile, iar la 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, și-a anunțat demisia din propria inițiativă din funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Decizia sa de a demisiona a fost un şoc pentru politica moldovenească şi pentru societate, în general.

2). Maia Sandu


După cinci luni de stabilitate politică, pe data de 6 noiembrie curent, Guvernul Sandu își angajează răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, știind că riscul demiterii e enorm. Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului a fost depusă de partenerii de coaliție – socialişti, și a fost votată şi de democraţi.

3). Vlad Filat

Pe data de 13 februarie 2013, Vlad Filat a anunțat că partidul său denunță acordul de constituire a coaliției de guvernare, știind că faptul dat poate duce la demisia Guvernului, lucru care s-a și întîmplat, pe 5 martie 2013.

4). Ion Sturza

În 1999, Guvernul Sturza a promovat mai multe reforme „dureroase” (reforma teritorială, bugetar-fiscală, agrară etc.), știind că ele pot duce la căderea Guvernului, iar aceasta s-a întîmplat pe data de 12 noiembrie 1999.

5). Ion Ciubuc

Guvernul Ciubuc II a demisionat pe data de 17 februarie 1999, la mai puțin de un an de la învestire, chiar dacă ar fi putut să-și continue activitatea. Guvernul și-a încheiat activitatea drept urmare a unei crize politice în interiorul coaliţiei de guvernare – Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. Acesta a fost o surpriză totală pentru clasa politică de atunci.

6). Vlad Filat

În campania electorală a alegerilor parlamentare din 2010, Guvernul Filat și-a angajat răspunderea pentru un pachet de legi social, luînd prin surprindere atît oponenții, cît și partenerii de guvernare. A fost evitată demiterea doar pentru că partidele se aflau în plină campanie electorală, iar după alegeri oricum urma să fie învestit un nou Guvern.

7). Vasile Tarlev

Vasile Tarlev a demisionat din funcția de Premier în martie 2008, cu doar o lună înainte de a face 7 ani de mandat. Decizia sa a fost un șoc pentru clasa politică.

8). Andrei Sangheli

Andrei Sangheli, fiind Premier, a decis să candideze la funcția de Președinte al RM, în alegerile din 1996. După ce a pierdut alegerile, a fost înlăturat din funcția de Premier.

9). Dumitru Braghiș

Fiind Premier, Dumitru Braghiș a exclus achitarea salariilor și pensiilor în mărfuri, stabilind că toate achitările trebuie făcute doar în bani – lucru cu care a surprins plăcut populația.

10). Valeriu Muravschi

Valeriu Muravschi a demisionat în iulie 1992. Potrivit unor informații, el a făcut acest lucru, deoarece Rusia insista pe schimbarea sa din funcție, ca o condiție pentru semnarea acordului de încetare a focului la Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?