Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

10 cele mai mari surprize politice din 2019

29 dec. 2019,, 11:43   Politică
2989 0

Anul 2019 poate fi caracterizat drept anul surprizelor politice. În context, Tribuna.md a realizat un clasament al celor 10 surprize care l-au marcat.

1). Plecarea PDM de la guvernare

După zece ani de aflare la guvernare în diferite forme, în 2019, Partidul Democrat din Moldova (PDM), a trecut în opoziție, după ce Blocul ACUM-PSRM au format o coaliție de guvernare. Aceasta a fost o surpriză, inclusiv și pentru cei din PDM.

2). Coaliția PSRM-ACUM

După cîteva luni de incertitudine, urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie 2019, pe ultima sută de metri, înainte de expirarea termenului acordat de legislație pentru învestirea unui nou Guvern, PSRM și Blocul ACUM au bătut palma și au constituit o coaliție. Aceasta a fost o surpriză pentru întreaga societate.


3). Învestirea Guvernului Sandu

După identificarea unui numitor comun între PSRM și ACUM, la scurt timp, Președintele Republicii Moldova semnează decretul de desemnare la funcția de Premier a Maiei Sandu, iar la doar cîteva ore a fost și învestit Guvernul. De menționat că, 9 dintre cei 12 membri ai Guvernului erau reprezentanți ai ACUM, majoritatea veniți din diaspora.

4). Învestirea Guvernul Chicu

La doar cinci luni de guvernare în Republica Moldova, Guvernul Sandu își asumă răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii și este demis prin moțiune de cenzură, iar la doar o zi de la căderea Guvernului, Președintele țării, Igor Dodon, l-a desemnat drept candidat la funcția de Prim-ministru pe Ion Chicu, iar la o zi distanță, Guvernul Chicu este votat în Parlament de către PSRM și PDM, fiind calificat drept un guvern tehnocrat.

5). Alegerea lui Ion Ceban în funcția de Primar general

O altă surpriză pentru societate a fost și alegerea lui Ion Ceban în funcția de Primar general al mun. Chișinău. Acest rezultat a fost unul neașteptat, avînd în vedere că, de la independență încoace, pentru prima dată a fost ales un Primar de stînga.

6). Accederea Partidului Șor în Parlament

Puțini credeau că Partidul politic „Șor” va accede în Parlament chiar din prima încercare, scrutinul din 24 februarie 2019 fiind primul pentru formațiune. Totuși, PȘ a produs surpriza și a acces în Parlament cu 7 mandate.

7). Rezultatul bun al PN la alegerile locale

După o perioadă în care a fost într-un relativ con de umbră, în alegerile locale generale Partidul Nostru a revenit, înregistrînd un rezultat nesperat de bun în mai multe localități, dar și la nivel de țară, în general.

8). Rezultatul lui Dorin Chirtoacă la Primărie

După trei mandate în fruntea mun. Chișinău, începînd cu 2018, Dorin Chirtoacă a intrat într-un evident declin de imagine. De aceea, rezultatul său – 10,15%, la alegerile Primarului capitalei, pentru mulți, a fost o surpriză.

9). Plecarea lui Octavian Țîcu din ACUM și alegerea lui la șefia PUN

O surpriză pentru societate a fost și retragerea deputatului Octavian Țîcu din Blocul ACUM, doar după cîteva luni de la alegerile parlamentare, chiar dacă acesta i-a oferit mandatul de ales al poporului. Odată cu plecarea din Blocul ACUM, Octavian Țîcu și-a înaintat candidatura la fotoliul de Primar general al mun. Chișinău, fiind susținut de Partidul Unității Naționale, iar la scurt timp a și preluat conducerea formațiunii.

10). Revenirea PDM în marele Joc politic

Odată cu instaurarea coaliției parlamentare dintre Blocul ACUM-PSRM, se părea că Partidul Democrat din Moldova (PDM) a fost înlăturat din marele joc politic pe mai mult timp, însă nu a fost să fie. După căderea Guvernului Sandu, Guvernul Chicu a fost votat în Parlament de către PSRM și PDM, astfel democrații revenind în marele joc politic. Totuși, PDM declară că doar a susținut învestirea Guvernului, dar nu este într-o alianță cu PSRM, iar pentru votul din Parlament, Guvernul Chicu a anunțat că va continua mai multe proiecte sociale înaintate de democrați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?