COVID-19 în MOLDOVA

Veste bună pentru companiile care au avut de suferit din cauza COVID-19

Veste bună pentru companiile care au avut de suferit din cauza COVID-19

Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat, astăzi, la Webinar-ul lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, scopul căruia a constituit familiarizarea mediului de afaceri cu Noul Produs de Garantare pentru companiile afectate de criza generată de pandemia COVID-19, lansat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului de garantare gestionat de ODIMM.

Instrumentul financiar presupune un produs de garantare cu condiții preferențiale pentru IMM-uri care poate fi utilizat la contractarea creditelor atît pentru capital de lucru, cît și pentru investiții.

Noul produs financiar este lansat de ODIMM în parteneriat cu băncile comerciale din Republica Moldova pentru emiterea creditelor preferențiale IMM-urilor afectate de criza pandemica. Astfel, companiile ce au înregistrat o scădere a venitului din vînzări cu 30% în perioada martie – iunie 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent vor putea solicita credite pentru capital circulant garantate de stat în proporție de pînă la 80%, cu un comision de garantare zero pînă la 31.12.2021. Concomitent, companiile ce solicită credite investiționale vor putea beneficia de garanții ce vor acoperi pînă la 80% din credit cu o valoare de maxim 5 mln. lei.


Mijloacele financiare suplimentar alocate în cuantum de 50 mln. lei, vor fi supuse efectului de multiplicare, astfel pentru Produsul nou elaborat, capacitatea ODIMM de a emite garanții va fi de 150 mln. lei, cu posibilitatea realocării pe măsura consumării plafonului din mijloacele disponibile de la alte produse neutilizate, sau majorarea coeficientului de multiplicare.

Deoarece, în prezent , creditele bancare constituie principala sursă de finanțare atît pentru IMM-uri, cît și pentru tot mediul de afaceri, încurajăm antreprenorii ca pe lîngă Programele de suport ODIMM ce presupun alocări directe de resurse sub formă de mijloace financiare nerambursabile, să acceseze și să valorifice Produsele creditare oferite de sectorul financiar, statul venind, în acest sens, cu acoperirea insuficienței de gaj în proporție de pînă la 80% din creditul solicitat”, a subliniat Iulia Costin, Directorul general ODIMM.

În prezent, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al ODIMM au fost acordate 429 garanții financiare în valoare de peste 168 milioane lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 492 milioane lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 714 milioane lei.

Sponsorul rubricii - compania Alpari

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load