COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Spania: Rata şomajului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Spania: Rata şomajului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii, transmite Reuters, citat de agerpres.ro.


În primele trei luni din acest an rata şomajului era de 14,41%. Analiştii se aşteptau ca în trimestrul doi rata şomajului să atingă 16,70%.

Datele nu arată amploarea crizei de pe piaţa forţei de muncă, în aceste statistici nefiind incluşi angajaţii care sunt în schema de şomaj tehnic. Pentru prima dată într-o criză economică, Spania a folosit masiv schemele de protecţie a muncii - ERTE - pentru a limita numărul concedierilor, în urma măsurilor de izolare impuse pentru a stopa răspîndirea epidemiei.

Prin urmare, Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat că peste un milion de persoane au rămas fără un loc de muncă în trimestrul doi din 2020 dar nu au venit să-şi depună actele pentru şomaj deoarece nu îndeplineau condiţiile tehnice pentru a fi incluşi în categoria şomerilor, nu căutau în mod activ un loc de muncă.

Spania este una din ţările europene cele mai afectate de pandemie, înregistrînd 278.782 cazuri şi 28.434 decese pînă în 27 iulie.

Economia spaniolă, a patra din zona euro, s-a contractat cu 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate recent. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşeşte estimările analiştilor, de 4,4%.

Sponsorul rubricii - compania Alpari

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load