COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rusia își crește dominația pe piața mondială a grîului

Rusia urmează să îşi consolideze poziţia de forţă mondială pe piaţa mondială a grîului, în condiţiile în care în acest sezon ar urma să fie responsabilă pentru o cincime din comerţul mondial, transmite Bloomberg.

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grîu la una care este responsabilă pentru o cincime din vînzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive. Peste 100 de ţări, din Egipt şi pînă în Filipine, cumpără grîu rusesc, iar Moscova vrea să îşi extindă lista de cumpărători prin adăugarea de pieţe unde grîul său a fost exclus anterior din cauza prevederilor referitoare la calitatea cerealelor.

Ambiţiile Rusiei au depăşit recent un punct de cotitură după ce Algeria, un important cumpărător mondial de grîu, a dat undă verde pentru ca Rusia să poată să înceapă să exporte grîu pe această piaţă. Anunţul autorităţilor algeriene vine după o decizie similară anunţată anul trecut de Arabia Saudită, o altă ţară în care Rusia a avut probleme să intre în trecut.

"Se poate vedea o creştere uluitoare atât în ceea ce priveşte producţia, cît şi exporturile Rusiei", a declarat James Bolesworth, director la firma britanică de consultanţă CRM AgriCommodities. "Rusia a investit puternic pentru a-şi creşte cota de piaţă şi acesta continuă să crească", a adăugat James Bolesworth.

Agenţia de stat care este responsabilă de achiziţiile de grîu în Algeria a anunţat săptămîna trecută că va accepta importuri de grîu din toate ţările, inclusiv din Rusia, începând cu următoarea sa licitaţie. Pînă acum Rusia a putut livra doar cantităţi mici de grîu în Algeria, al treilea mare cumpărător mondial, care pînă acum avea cerinţe stricte privind pagubele provocate de insecte.


Pe lîngă faptul că în acest an a început să exporte grîu în Arabia Saudită, Rusia şi-a majorat şi exporturile spre ţări precum Turcia, Brazilia, Vietnam şi Tanzania. Graţie celei de-a doua mari recolte înregistrată vreodată, Rusia ar urma să livreze în sezonul actual, care a început la 1 iulie, o cantitate de aproximativ 37,5 milioane tone de grîu, ceea ce îi va permite să redobîndească titlul de cel mai mare exportator mondial, scrie Agerpres.

Livrările de grîu ieftin ale Rusiei au permis acestei ţări să preia o parte din cotele de piaţă ale SUA şi Uniunii Europene, dominînd vînzările spre ţări precum Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grîu, unde în acest sezon grîul rusesc a cîştigat aproximativ 80% din licitaţii. O creştere a livrărilor ruseşti spre Algeria ar fi o lovitură pentru exportatorii francezi de grîu pentru că Algeria este principalul lor client, iar exporturile Franţei în afara Uniunii Europene sînt prognozate să se reducă la jumătate în acest sezon.

Fermierii ruşi au făcut progrese mari comparativ cu perioada cooperativelor agricole din epoca URSS. Aceştia au folosit veniturile în creştere pentru a investi în îngrăşăminte şi echipamente moderne pentru a stimula şi mai mult producţia şi de asemenea au extins capacităţile de stocare pentru a putea avea un control mai mare asupra livrărilor şi a putea păstra grîul în aşteptarea unor preţuri mai bune.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load