Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

R. Moldova va primi un împrumut pentru a face față pandemiei

13 mai. 2020,, 20:48   Piata financiara
2814 0

Republica Moldova urmează să primească un împrumut de 52,9 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei COVID-19. Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul pentru ratificarea acordului de finanțare, care urmează să fie expediat Parlamentului, scrie agora.md

Proiectul, intitulat „Răspuns de urgență la COVID-19”, vizează prevenirea, detectarea și răspunsul la amenințarea reprezentată de pandemie în țara noastră. Acesta urmează să fie implementat pînă la 30 aprilie 2022.

Cea mai mare parte a banilor - 29,2 milioane de euro - ar urma să meargă pentru consolidarea sistemului de sănătate pentru a asigura îngrijirea pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică, dar și pentru a minimaliza riscul de infectare a pacienților și a lucrătorilor medicali. Mai exact, se prevăd achiziții de echipamente de protecție; organizarea de cursuri de formare cu privire la prevenirea infectării; dotarea unităților de terapie intensivă cu toate consumabilele necesare, dar și reamenajarea acestora; desfășurarea cursurilor de formare pentru a face față unui număr mare de pacienți în stare critică; achiziționarea ambulanțelor.

Totodată, 21,9 milioane de euro sînt destinați acordării sprijinului social și financiar gospodăriilor sărace.

Se mai menționează în proiect că 900 de milioane de euro vor merge pentru consolidarea laboratoarelor și a capacității de depistare precoce și de confirmare a cazurilor, dar și pentru achiziționarea de echipamente, kituri de teste COVID-19, vehicule pentru transportarea rapidă a probelor. Iar pentru elaborarea strategiei naționale de comunicare și informare, pentru diseminarea materialelor privind măsurile preventive, sînt prevăzuți 300 de mii de euro.


Pentru managementul, monitorizarea și evaluarea implementării proiectului, dar și pentru monitorizarea evaluării de către o parte terță, se vor cheltui 600 de mii de euro.

Potrivit proiectului, suma maximă a taxei de angajament, plătibilă la soldul mijloacelor neretrase, va fi egală cu 0,5% anual. Taxa de deservire, plătibilă din soldul mijloacelor retrase din credit, va fi egală cu valoarea cea mai mare dintre: 0,75% anual plus ajustarea bazei la taxa de deservire și 0,75% anual. Iar dobînda, plătibilă la soldul mijloacelor retrase din credit, va fi egală cu valoarea cea mai mare dintre: suma de 0,45% anual plus ajustarea bazei la taxa de deservire și 0% anual.

Acordul de finanțare va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament și după notificarea Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Obligațiunile de rambursare a împrumutului încep la 15 octombrie 2015 pînă la 15 aprilie 2050.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?