X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Organizațiile de microfinanțare înrobesc oamenii... (VIDEO)

29 iun. 2020,, 14:23   Piata financiara
3599 0

Numeroasele organizații de microfinanțare care activează în Moldova induc în eroare cetățenii încrezători în legătură cu ratele exacte ale dobînzilor la creditele pe care le acordă, iar apoi conduc oamenii în robie, forțîndu-i să achite 100 și chiar 200% anual.

Statul ar trebui să reglementeze mai strict activitatea unor astfel de organizații de microfinanțare sau chiar să le închidă, pentru a nu permite îmbogățirea rapidă a proprietarii lor și a patronilor din contul cetățenilor simpli, care cîștigă cu greu banii la noi în țară sau în străinătate și care se adresează pentru sumele de care au nevoie la organizațiile de microfinanțare, care îi atrag prin publicitatea lor obsesivă.

De această părere este președintele Partidului "Democrația Acasă", Vasile Costiuc, în cadrul unui live pe rețele de socializare, în care a dezvăluit detaliile microfinanțării din partea escrocilor și mijloacele fabuloase și profiturile lor enorme.
El a menționat că nu este surprinzător faptul că în Moldova sînt atît de multe mașini de lux, dacă doar prin organizațiile de microfinanțare escrocii și bandiții "storc" de la cetățenii creduli sume enorme de bani.

Vasile Costiuc a vorbit că, așa cum i-a spus șeful filialei unei bănci comerciale din Moldova, organizațiile de microfinanțare iau de la bănci împrumuturi, de exemplu, 50 de milioane de lei, iar peste doi ani au 100 de milioane profit, avînd o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei.

"În această situație, proprietarii organizațiilor de microfinanțare și patronii lor își pot cumpăra nu numai mașini Porshe, ci și iahturi", a menționat președintele Partidului "Democrația Acasă".



El a adus un exemplu concret, ca șarlatani din organizațiile de microfinanțare, profitând de credulitatea cetățenilor în afacerile economico-financiare, încheie cu ei contracte, fără a le explica rata exactă a dobînzii la împrumut, iar apoi aceștia află că au luat un credit de 100 sau 200% anual, și trebuie să plătească sancțiuni uriașe în caz de întîrziere a plății și așa mai departe.

"Spre exemplu, un bărbat care lucrează ca pompier, a cărei mamă lucrează în străinătate, a decis să cumpere o mașină în leasing, a luat aproximativ 5 mii de euro, dar trebuie să întoarcă, avînd în vedere procentele, în jur de 10-11 mii de euro, echivalentul în lei. Rata efectivă a dobînzii nu a fost menționată în contract. El a trebuit să plătească o dobînda imensă. Deși problema constă și în faptul că oamenii noștri nu analizează întotdeauna cu atenție toate elementele contractului sau de multe ori nu înțeleg toate detaliile, neavînd o educație financiar-economică, iar escrocii se folosesc de acest lucru", a spus Vasile Costiuc.

El și-a exprimat speranța că cetățenii se vor "trezi" și se vor informa reciproc despre problemele în care s-au pomenit după ce au luat credite de la companiile de microfinanțare.

Vasile Costiuc consideră că statul trebuie să reglementeze mai strict sectorul organizațiilor de microfinanțare, care de obicei prosperă doar în țările corupte și sărace. De asemenea, el pledează pentru interzicerea publicității unor astfel de organizații, dacă ei nu indică mărimea ratei dobînzii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?