Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opinie: Redresarea economiei va dura cel puțin doi ani

22 mai. 2020,, 15:42   Piata financiara
2359 0

Întreaga lume și Moldova, fiind o parte a acesteia, suferă schimbări drastice cauzate de efectele pandemiei de COVID-19. Situația în ansamblu nu este una foarte îmbucurătoare. Cu toate acestea, este important să fii conștienți și pregătit pentru ceea ce urmează. După ce măsurile de carantină vor înceta să acționeze, businessul și populația vor trebui să revină la viața de zi cu zi.

Pentru a analiza și a evalua situația este necesar să se descompună în etape acei factori disponibili în ziua de azi. Timp de mai mulți ani, componenta principală a PIB-ului a fost fluxul de bani sub formă de transferuri bănești ale cetățenilor moldoveni din străinătate. Țara a fost pe unul din locurile de frunte din țările fostei CSI la acest indicator. Doar în 2019 ponderea acestora în PIB-ul total a constituit 15,6 la sută, potrivit datelor Băncii Mondiale. Răspîndirea pe scară largă a coronovirusului, inclusiv în Italia și Rusia, a dus la revenirea în martie-aprilie 2020 a unui milion de cetățeni ai RM. Ca rezultat, principala sursă de completare a bugetului s-a epuizat. În plus, să nu uităm de creșterea bruscă a numărului de șomeri în legătură cu revenirea neplanificată a diasporei.

Reducerea în continuare a PIB-ului țării va fi cauzată și de blocarea exporturilor și importurilor de mărfuri. În anul 2019 a fost înregistrată o creștere semnificativă a nivelului exporturilor de mărfuri, cifrîndu-se la aproximativ 1 800 milioane de dolari. Acestea includ: produse alcoolice și de tutungerie, produse industriale, materii prime etc.

O scădere impresionantă a consumului intern de bunuri începînd cu mijlocul lunii martie este un alt moment cheie care necesită atenție. Reluarea parțială a activității retailerilor de la începutul lunii mai, ceea ce observăm acum, este o rază de speranță, care măcar într-un fel poate să ridice moralul și să sprijine baza materială a gospodăriilor și a altor întreprinderi mici.

Capitalizarea companiilor de afaceri mari și mijlocii în timpul crizei este în scădere. Conducerea este forțată să reducă costurile, diminuînd în primul rînd cheltuielile pentru consumabile și personal. Se așteaptă un salt al șomajului, iar indicatorii de solvabilitate a populației vor scădea.


Ulterior, va urma o revizuire completă a sistemului de sănătate și educație. Lumea va trece treptat la educație on-line, și Moldova nu este excepție. Industria digitală ar putea deveni unul dintre acele domenii care ulterior ar atenua situația în ansamblu. Dar să nu uităm de concurența puternică a altor țări.

Criza economică din 2008 nu a ocolit nici economia Moldovei. Se pare că a fost demult, dar nu toate efectele s-a reușit să se elimine din economie în întregime. Aspectul negativ este amplificat și deosebit de vizibil pe fundalul situației cu COVID-19. La aceasta se adaugă criza politică a dublei puteri din 2019 și faptul că problema miliardului furat încă rămîne deschisă - toate acestea au fost puse pe umerii populației. În consecință vom avea revizuirea sistemului de impozitare, și aceasta este doar ceea ce se vede cu ochiul liber. Una dintre consecințele instabilității politice a țării a fost și reducerea fluxului de investiții pe fondul lipsei unui climat favorabil pentru afaceri.

Micșorarea rezervele valutare oficiale ale BNM cu 144,15 de milioane de dolari SUA în martie-aprilie, precum și a ratei de bază cu 1,25 puncte procentuale (20.03.2020) vorbesc despre faptul că statul este gata tempereze deprecierea leului, pe fondul recesiunii economice globale.

Lumea post-Covid nu va fi simplă. Acest lucru este valabil și pentru sistemul global, în general, și pentru Moldova în special. Atît sistemul de consum, cît și principiile construirii unei mici afaceri, precum și încercările de a crea „airbag-uri” sub formă de finanțe și alte active vor fi complet noi. Redresarea economiilor țărilor avansate va dura aproximativ doi ani, cea a economiei moldovenești - cel puțin doi, dar totuși se pare că mai mult. Principala problemă care urmează să fie soluționată acum și rapid este intensificarea fluxului de bani în buget. După care sistemul poate fi scos din criză pe îndelete.

Victoria Sanduleac,

expert financiar al partenerului oficial ”Alpari” în Moldova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?