COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Karabah a apropiat moneda turcă de faliment

Lira turcească a scăzut pînă la un nivel istoric pe fondul conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia din cauza Karabahului de Munte. La ora 13:20, ora Moscovei, dolarul se tranzacționa la nivelul de 7,79 lire.

După cum scrie lenta.ru, acutizarea a redus complet eforturile băncii centrale turcești, care săptămîna trecută, pentru prima dată în doi ani, a ridicat rata de actualizare, și imediat de la 8.25 la 10.25 la sută. Astfel, regulatorul a încercat să salveze lira, care se apropia de colaps.

La începutul lunii august, lira a actualizat minimul istoric din mai și de atunci mai mult a slăbit. De la mijlocul lunii septembrie, ritmul căderii s-a accelerat.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat asupra reducerii ratei dobînzilor, crezînd că o astfel de politică va relua economia. Pentru a menține rata lirei, el a cerut vînzarea rezervelor valutare.

Cu toate acestea, ca urmare, de la începutul anului, activele valutare ale Turciei au scăzut de la 74 la 45 de miliarde de dolari.


În conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, autoritățile turce sînt de partea Baku, iar experții nu exclud că Ankara ar putea interveni într-un fel sau altul în conflict.

Situația Turciei se complică și din cauza poziției conducerii Arabiei Saudite, care, potrivit mass-media, a impus un embargo asupra tuturor bunurilor din Turcia, amenință cu amenzi pentru comerțul cu companiile turcești și descurajează populația să călătorească acolo.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load