COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Jandarmul băncilor din China avertizează că dominaţia dolarului va duce la o nouă criză

Veniturile combinate ale celor peste 1.000 de bănci comerciale din China au înregistrat în trimestrul doi cea mai mare scădere din cel puţin un deceniu, transmite zf.ro.

Cel mai puternic jandarm al sectorului bancar din China a avertizat că dominaţia dolarului american combinată cu stimulul financiar masiv dezlănţuit de Rezerva Federală a SUA ar putea împinge lumea pe marginea unei noi crize financiare, scrie Bloomberg.

Într-un act rar de critică publică, preşedintele Comisiei de reglementare a băncilor din China, Guo Shuqing, a atacat naţiunile dezvoltate care ar încerca să abată atenţia de la propriile greşeli în a aduce sub control pandemia şi Washing­to­nul pentru că blochează accesul la finanţare şi afaceri pentru com­panii şi entităţi chineze. „Într-un sistem monetar inter­naţional dominat de dolarul american, politica monetară de achi­­ziţii de active nelimitate, fără precedent, a SUA de fapt con­su­­mă încrederea în dolar şi erodează fundamentul stabili­tăţii finan­ciare globale“, a scris Guo în revista Qiushi a Partidului Comunist.

„Lumea ar putea fi din nou împinsă în pragul unei crize financiare globale.î Relaţiile dintre cele două superputeri mondiale s-au deteriorat rapid în ultimele săptămâni, conflictul atingând totul, de la pandemie la problemele comerciale şi de apărare, precum şi politica monetară. SUA şi China şi-au aplicat sancţiuni reciproce împotriva oficialilor şi politicienilor de top în cadrul unei confruntări legate de represiunea chineză din Hong Kong, ceea ce a determinat creditorii chinezi să-şi cerceteze cu atenţie rezervele pentru a se asigura că nu intră în pană de dolari. În ceea ce priveşte sistemul financiar al Chinei, Guo a avertizat că „după lebada neagră a pandemiei, calitatea activelor se va deteriora inevitabilî, deoarece clasificările actuale ale creditelor nu reflectă adevărata lor calitate, iar profiturile de pe hârtie ale băncilor sunt umflate.

Veniturile combinate ale celor peste 1.000 de bănci comerciale din China au înregistrat în trimestrul doi cea mai mare scădere din cel puţin un deceniu, pe măsură ce creditele nerentabile au urcat. Guvernul le-a cerut instituţiilor de credit să sacrifice 211 miliarde de dolari în acest an pentru a atenua cea mai gravă criză economică din ultimele patru decenii. Creditele neperformante au atins cele mai mari cote din mai bine de un deceniu, ajungând la 2.700 de miliarde de yuani (389 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii iunie. Autorităţile din Beijing se sprijină puternic pe sistemului bancar de 41.000 de miliarde de dolari condus de Banca Industrială şi Comercială din China. Creditorilor li s-a spus să renunţe la profituri şi să ofere finanţări ieftine, amânând plăţile şi crescând împrumuturile nesecurizate pentru întreprinderile mici care se luptă cu turbulenţele provocate de pandemie. Guo a mai spus că China va continua să-şi deschidă pieţele financiare în acest an către firmele de pe Wall Street şi alţi creditori şi manageri de active internaţionali, însă a reiterat că acest lucru nu se va face în detrimentul „suveranităţii financiare a naţiuniiî.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load