Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locuitorii satelor Molovata Nouă și Cocieri au rămas blocați

11 mai. 2020,, 16:00   Societate
3202 0

Locuitorii satelor Molovata Nouă și Cocieri din stânga Nistrului au rămas fără acces la alte puncte.

După închiderea punctului de control din Dubăsari în legătură cu pandemia, singura lor șansă de a ajunge pe malul drept a fost feribotul.

Cu toate acestea, cu cîteva zile în urmă, acesta s-a oprit din cauza nivelului scăzut al apei din rîu, iar oamenii au rămas blocați în satele lor, transmite publika.md

În magazinele locale nu poate fi adusă marfă. Unica posibilitate pentru săteni de a traversa Nistrul este o barcă mică cu motor, care nu este destinată transportului de pasageri. Dar localnicii se înghesuie în ea pentru a cumpăra alimente sau pentru a ajunge la locul de muncă de pe cealaltă parte a rîului. În prezent, ambele sate sînt asiguarate doar cu pîine și doar o singură dată pe zi cu ajutorul aceleiași bărci.

"Cu ajutorul acestei bărci, oamenii care locuiesc în satele Molovata Nouă și Cocieri pot ajunge acasă. Ea traversează rîul de opt ori pe zi și în ea pot încăpea aproximativ 20 de persoane", a declarat Doina Ivanov pentru reporterul de la Publika TV.


"Oamenii sînt nemulțumiți, există mulți bătrîni pe care nu are cine să-i ajute cu cumpărăturile. Există deja o problemă cu pîinea, o persoană poate primi doar două pîini".

"De cînd s-a închis Vama, noi am folosit feribotul. Acum lăsăm aici mașina și mergem cu barca, este foarte dificil, avem doi copii mici".

Să traversezi cu barca este riscant – oamenii nu primesc veste de salvare. În plus, în perioadă de pandemie, ea este plină de oameni.

"Avem nevoie de pîine, avem nevoie de ceva mai urgent, această barcă este singura soluție, măcar ceva", spune polițistul de sector din satul Molovata Veche, Ilie Bejan.

Primarul satului Molovata Nouă spune că s-a adresat Guvernului cu rugămintea de a deschide un pod în Dubăsari, cel puțin pentru transportarea produselor, însă nu au primit încă un răspuns din partea autorităților.

"Ei spun că problema ar fi în Ucraina. S-a anunțat că va veni un flux mai mare de apă și există risc de inundație dinspre Vadul lui Vodă, acolo în Ucraina au făcut rezerve de apă la hidrocentrale", spune Oleg Gazea.

Feribotul, de care se foloseau pînă acum sătenii, transporta într-o singură direcție pînă la 20 de mașini și oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?