X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Victimele torturilor vor beneficia de asistenţă juridică şi psihologică

20 noi. 2018,, 19:01   Societate
3329 0

Trauma psihologică pe care o aduce tortura nu are granițe. Victimele torturii rămîn cu sechele grave și au nevoie de asistență calificată pentru a le depăși.

O spun autorii unui proiect de condamnare a fenomenului și de reabilitare a victimelor, implementat de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Centrul Media din Tiraspol și Institutul Național al Femeilor din Chișinău.

Președintele Institutului pentru Democrație, Andrei Borșevski, director de proiect, a menționat într-o conferință de presă la IPN că tortura, din păcate, este în continuare răspîndită în Republica Moldova. Potrivit datelor Procuraturii Generale, în anul 2017 organele procuraturii au examinat 639 de plîngeri în care a fost sesizată aplicarea relelor tratamente. Cifra este mai mare decît un an mai devreme, cînd au fost depuse 622 de plîngeri. În 2017, ca urmare a examinării plîngerilor respective, în instanțele de judecată au fost expediate 34 de cauze penale, ca rezultat fiind pronunțate 20 de decizii de condamnare a 25 de persoane găsite vinovate.

În cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, implementat din decembrie anul trecut cu susținerea financiară a UE, au fost deschise trei centre de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii. Acestea își desfășoară activitatea la Chișinău (str. București,71), Comrat (str. Tretiecova 21/3) și Tiraspol (str. Șevcenco 12/12). În prima jumătate de an, pentru asistență în cele trei centre au apelat peste 400 de persoane, inclusiv 183 de victime ale torturii. Proiectul prevede și alte activități, așa ca seminare pentru angajații sistemului penitenciar, dar și pentru deținuți, privind inadmisibilitatea aplicării torturii și relelor tratamente. De asemenea, este în desfășurare și o campanie de informare, a spus Andrei Borșevski, director de proiect.

Reprezentanta Institutul Național al Femeilor, Nonna Mihalcean, coordonator de proiect la Chișinău, a comunicat că 80% dintre adresări sînt din partea familiilor victimelor torturii. Persoanele reclamă condiții inumane de detenție, alimentație insuficientă în închisori, acces limitat la informație, dar și cazuri de violență între deținuți. „Trauma psihologică pe care o aduce tortura nu are granițe. Această traumă rămîne în conștiință pentru mult timp și lasă amprente puternice asupra dezvoltării personalității victimei. La centru avem și cazuri de adresări de la victime care au fost supuse torturii mulți ani în urmă, am avut și cazul unei victime care a fost torturată acum 15 ani”, a menționat Nonna Mihalcean. Activista a mai spus că este foarte important ca fiecare victimă să beneficieze de reabilitare deoarece acest lucru le permite să treacă peste starea de anxietate și neîncredere pe care o au.

Președintele Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroșenco, coordonator de proiect pentru regiunea transnistreană, a spus că pînă acum au fost organizate 155 de consultații psihologice și 48 de consultații juridice. Și în cazul centrului de la Tiraspol, cele mai multe adresări vin de la rudele victimelor. Acestea reclamă situații de tortură în penitenciare sau rele tratamente în instituțiile de psihiatrie.

Managerul Programului Justiție și Drepturile Omului al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Eduard Pesendorfer, a menționat că drepturile omului reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană. Combaterea torturii este importantă deoarece afectează demnitatea umană. Aceste cazuri trebuie oprite la toate nivelurile, indiferent unde au loc. Eduard Pesendorfer a mai spus că obiectivul proiectului este lupta împotriva aplicării torturii și relelor tratamente, dar și acordarea ajutorului calificat în reabilitarea victimelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?