X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Zelenski a semnat un document care pune începutul distrugerii rîului Nistru

28 aug. 2021,, 15:59   Societate
5230 28

În ajunul vizitei la Chișinău pentru a sărbători Ziua Independenței Republicii Moldova, Președintele Ucrainei a aprobat Strategia de politică externă a Ucrainei, care prevede distrugerea Nistrului, care este principala sursă de apă potabilă pentru Moldova.

Pe 26 august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat Decretul nr.448 privind aprobarea Deciziei Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei din 30 iulie 2021 "Cu privire la strategia de politică externă a Ucrainei".

Prin acest Decret, Zelenski a aprobat Strategia de activitate politică externă a Ucrainei, potrivit căreia problema continuării construcției hidrocentralelor pe Nistru, în apropierea satului moldovenesc Naslavcea, va fi una prioritară pentru autoritățile ucrainene în următorii ani.

Potrivit acestui document, pe tema relațiilor cu Republica Moldova, punctul 135 din Strategie prevede, în special, că aspectele legate de activitătea barajului de pe Nistru din apropierea satului Naslavcea reprezintă una dintre sarcinile-cheie ale politicii externe a Ucrainei.

"Principalele sarcini ale cooperării includ soluționarea problemelor existente legate de finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat dintre Ucraina și Moldova și funcționarea complexului hidroenergetic de pe Nistru, precum și începerea activităților Consiliului Prezidențial al Ucrainei și Republicii Moldova ca mecanism nou de dialog la nivel înalt", se arată în document.


Problema activității barajului în zona satului Naslavcea a devenit una dintre cele mai problematice în relațiile dintre Ucraina și Moldova.

Reamintim că recent, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea și președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco, au prezentat în cadrul briefingului de astăzi poziția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu privire la lansarea celei de-a patra turbine a Hidrocentralei de la Novodnestrovsk de către Ucraina și problemele aferente rîului Nistru.

„Pe 17 august, Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială cea de-a patra turbină din cele șase planificate. Acest lucru reprezintă o amenințare uriașă pentru rîul Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova, care furnizează aproximativ 70% din apa potabilă consumată în țara noastră și este o resursă strategică pentru asigurarea securității ecologice și socio-economice”, a spus Elena Bodnarenco.

Ea a menționat că, în ultimele decenii starea ecologică a rîului Nistru s-a deteriorat semnificativ, iar acest lucru este asociat cu dezvoltarea hidroenergetică, inclusiv în regiunea Novodnestrovsk. Astfel s-au observat fluctuații esențiale ale nivelului apei, modificări ale diversării apei și a temperaturilor etc.

În consecință, principalele consecințe sînt: scăderea capacității de autoepurare a rîului Nistru, modificările hidro-morfologice, creșterea intensivă a vegetației acvatice și pierderea biodiversității valoroase.

De asemenea, Elena Bodnarenco a remarcat că strategia energetică a Ucrainei pînă în 2030 prevede dezvoltarea hidroenergiei în Ucraina, inclusiv construcția a 6 hidrocentrale pe cursul superior al rîului Nistru.

“Datorită faptului că fluxionarea nodului hidroenergetic nistrean existent a demonstrat un impact social și de mediu asupra cursului inferior al rîului Nistru, construcția acestor noi hidrocentrale va însemna o pierdere semnificativă a scurgerii, degradarea ecosistemelor, epuizarea faunei și florei, în special a păsărilor și a speciilor de pești, a zonelor umede, iar pentru populație – pierderea serviciului ecosistemice pe care le oferă astăzi rîul”, a remarcat Elena Bodnarenco.

Deputatul a anunțat că potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a 2 generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 km cubi la 7 km cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.
Există și alte probleme, inclusiv delimitarea frontierelor, proprietatea Moldovei și Ucrainei, care nu au fost încă rezolvate și necesită discuții la nivel bilateral, a spus Elena Bodnarenco.

Vlad Batrîncea a declarat că pe agenda bilaterală a negocierilor dintre liderii Ucrainei și Moldovei, situația cu privire la rîul Nistrul, care este principala arteră de aprovizionare cu apă a țării, trebuie să fie cel mai important subiect de discuție. Această arteră este în pericol și are o mare importanță nu numai pentru securitatea socio-economică, ci și pentru securitatea națională.

“Nu înțelegem de ce autoritățile tac și se prefac că nu există această problemă, așa cum Ucraina consolidează sectorul lor Hidroenergetic. Mai mult, acesta a fost deja inclus în strategia națională, aprobat de către Rada Ucraineană și Guvernul de la Kiev”, a remarcat Vlad Batrîncea.

Mai mult, Moldova trebui să preia o poziție clară în ceea ce privește platformele internaționale și să obțină refuzul Ucrainei de a planifica continuarea construcției pe Nistru, a declarat vicepreședintele Parlamentului. El l-a sfătuit pe șeful statului să discute problema cu privire la rîul Nistru cu partenerii săi ucraineni.

„Considerăm că Guvernul RM trebuie să ia o atitudine clară inclusiv și pe platforma internațională. Și trebuie să facem tot posibilul ca în rezultatul diplomației pro-active a RM să obținem un rezultat clar. Și anume refuzul partenerilor noștri din Ucraina de a continua și mai departe cu aceste planuri. Toți ecologiștii deja de 3-4 ani bat alarma, chiar și specialiștii de peste hotare sesizează organismele internaționale cu referire la această chestiune și doar cei de la Chișinău se fac că nu observă această problemă”, a mai spus socialistul.

Vlad Batrîncea a anunțat că la prima ședință ordinară a Parlamentului din luna septembrie deputații Blocului vor cere audierea Guvernului, inclusiv a MAEIE în vederea examinării poziției lor și politicii în raport cu rîul Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?