X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Declarație: "Autoritățile Ucrainei și Moldovei au hotărît să deschidă calea spre Europa prin încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă"

26 ian. 2021,, 13:55   Societate
8418 7

Autoritățile Ucrainei și Moldovei au hotărît să deschidă calea spre Europa prin încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă din țara lor. Declarația a fost făcută de șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației Ruse (Sf), Constantin Kosaciov, transmite ria.ru.

"Două atacuri deodată asupra limbii ruse în spațiul post-sovietic: intrarea, la 16 ianuarie, în vigoare a normelor legii ucrainene, care transferă întreaga arie de servicii în "limba ucraineană", despre care deja au adoptat o declarație dură a Consiliului Federației (CF), și decizia Curții Constituționale din Moldova, prin care a fost declarată ilegală acordarea statutul special al limbii ruse și anulată semnarea legii cu privire la funcționarea limbilor, semnată anterior de președintele țării, Igor Dodon", a scris Kosaciov pe blogul său de pe site-ul CF.

În opinia sa, în timp, coincidența poate fi aleatoare, "dar în conținut-în mod clar nu".

Președinții acestor două țări au un singur lucru în comun: cursul de integrare europeană, a adăugat el. "Respectiv, liderii politici consideră încălcarea bruscă a drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă drept o etapă inițailă importantă și necesară pe drumul spre Europa", a menționat Kosaciov.
Și se creează tot mai mult impresia că Europa se atîrnă cu înțelegere la astfel de abordări, considerîndu-le destul de relevante pentru valorile europene, consideră politicianul.

"Dar dacă ar fi fost vorba despre limbile țărilor Uniunii Europene, un răspuns ar fi urmat imediat, dar în raport cu limba rusă "totul este permis", așa cum am văzut deja după exemplele baltice. Un indicator alarmant, pentru că rusofobia devine un element sistemic al politicii europene, încurajat activ de Uniunea Europeană în vecinătatea Rusiei", a menționat Kosaciov.


El a amintit că încercare precedentă a Moldovei de "a se despărți" de limba rusă a fost întreprinsă în 2018, în perioada "regimului lui Plahotniuc", acum a urmat o nouă încercare în perioada președinției Maiei Sandu, ai cărei susținători ideologici care se află în parlamentul Moldovei au depus o plîngere corespunzătoare la Curtea Constituțională.

"Lupta cu limba rusă pentru astfel de politicieni nu este atît despre limbă ca instrument de comunicare interetnică, cît despre vectorul geopolitic: pentru ruperea legăturilor vechi de secole ale moldovenilor și Moldovei cu Rusia și rușii, ei sînt gata să calce în picioare drepturile nu doar ale moldovenilor, promovînd o politică de românizare, dar și drepturile a sute de mii de cetățeni ai Moldovei de alte naționalități pentru care limba rusă este fie nativă, fie de bază în utilizare (și aceasta sînt și ruși, și găgăuzi, și bulgari, și ucraineni)", a scris parlamentarul rus.

În opinia lui Kosaciov, "Decizia Curții Constituționale îndepărtează Moldova și mai mult de reglementarea conflictului transnistrean".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?