X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Iurie Povar: "Are loc o discreditare totală a arhitecturii moldovenești"

31 ian. 2022,, 13:15   Societate
4106 0

În Moldova are loc o discreditare a arhitecturii sale, iar atitudinea iresponsabilă a autorităților față de domeniul arhitecturii și planificării urbane, pentru care țara a fost întotdeauna vestită, nu va duce la nimic bun, cu excepția plecării din republică a cadrelor experimentate, înalt calificate și prăbușirea treptată a școlii naționale de proiectare.

Această opinie a fost exprimată de președintele Uniunii Arhitecților din Moldova, Iurie Povar.

El a menționat că în presă, pe toate canalele naționale și alte mijloace mass-media tot mai frecvent apar informații despre încălcări ale legislației și exigențelor normative urbanistice, despre atitudinea neadecvată față de protejarea și utilizarea monumentelor de istorie și cultură, precum și despre aspectul neordinar al obiectivelor edificate în ultimul timp. Și, subiectul principal ale acestor procese negative sunt numiți arhitecții, indiferent de profil - administrare sau proiectare.

După cum a menționat Iurie Povar, calificarea dată generează nedumerire, deoarece nici legislația națională, nici baza normativă în urbanism și proiectare, nici atribuțiile funcționale nu prevăd dictatul arhitecților în procesul de luare a deciziilor privind valorificarea teritoriilor rezidențiale, privind amplasarea construcțiilor și amenajărilor, privind restaurarea, reconstruirea și reabilitarea obiectivelor patrimoniului imobiliar.

El a amintit că, conform suportului legislativ normativ în urbanism, arhitectură, proiectare și protecția monumentelor de istorie și cultură există anumite etape și factori responsabili în procesul de perfectare și emitere a actelor permisive pentru activități de construcție.


Acestea, în primul rînd, sunt autoritățile publice locale - afluenții legislativi și executivi ale acestora, în al doilea rînd, autoritățile publice centrale pentru cultură și protecția mediului înconjurător în contextul obiectivelor protejate construite și naturale, care de comun acord au atribuția de asigurare a tuturor localităților cu planuri urbanistice de diferite categorii în dependență de opțiunile strategice conturate pentru viitor. Și numai în temeiul acestor documentații arhitectul poate pregăti actele permisive necesare.

Președintele Uniunii Arhitecților din Moldova a atras atenția asupra situației actuale din republică.

Astfel, planul urbanistic general al capitalei se consideră depășit, indiferent de faptul, că numai circa 1,5% din prevederile acestuia au fost realizate și prin o decizie neargumentată și incorectă documentul dat nu se aplică din anul 2008 pentru nucleul istoric al Chișinăului.

Planul urbanistic general al mun. Bălți a fost elaborat încă cu trei ani în urmă, dar nu a fost aprobat, în final, nici pînă în ziua de azi.

Numai circa 65% din orașele Moldovei posedă planuri urbanistice noi, din care în realitate funcționează numai în municipiile Cahul, Ungheni și Soroca. Și doar 5% din sate și comune sunt asigurate cu documentație de urbanism.

Potrivit specialistului, în situația dată, în loc să se concentreze toate eforturile în direcția elaborării planurilor urbanistice și realizarea conformă a acestora, toate nivelurile puterii în Republica Moldova învinuesc arhitecții și urbaniștii în comportament neadecvat, indiferent de faptul, că pârghii financiare, materiale, instituționale și juridice aceștia nu posedă pentru apariția în toate localitățile urbane și rurale a strategiilor de planificare teritorială și dezvoltare durabilă.

O atenție deosebită, în opinia lui, merită examinarea lucrurilor în Chișinău, și anume: lipsa pe parcursul a unui an a Consiliului urbanistic municipal, inexistența contactelor directe cu Direcția generală arhitectură, urbanism și resurse funciare, rețineri esențiale în emiterea actelor permisive.

Iurie Povar a menționat, de asemenea, că în ultimul deceniu nu s-au produs schimbări esențiale în baza legislativă din țară pentru domeniul nostru, dar au fost substanțial diminuate prevederile legilor precedente, care la timpul respectiv au fost considerate actuale și moderne de către experții din străinătate. Este necesar de a focaliza atenția pe proiectul Codului urbanismului și construcțiilor, cu care pe parcursul a cinci ani fac “ping pong” Parlamentul și ministerul de profil, dar în rezultat, carul rămâne pe loc.

Potrivit lui, în ultima perioadă s-a amplificat tendința de “distrugere” a școlii de proiectare din republică, în consecință, au dispărut o serie de instituții cu un potențial extraordinar “Iprocom”, “Agroproiect”, “Ruralproiect”, pe cale de lichidare este “Urbanproiect”.

Președintele Uniunii Arhitecților din Moldova a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că în țara noastră s-a produs cea ce în orice comunitate civilizată, iar noi, în Moldova tindem spre aceasta, nu se putea întîmpla.

”În primul rând, este decizia Comisiei naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit din 10.01.2022 despre aprobarea candidaturilor încă pentru 53 indemnizații, în consecință, numai un singur arhitect fiind asigurat cu această facilitate. Celelalte 52 indemnizații au fost repartizate între alte uniuni de creație: a scriitorilor, pictorilor, compozitorilor, cineaștilor, muzicologilor și muzeiștilor și statistica finală este următoarea: din numărul total de 250 indemnizații numai 13 sau aproape 5% sunt alocate Uniunii arhitecților”, a scris Iurie Povar.

El a menționat că motivele respingerii candidaturilor arhitecților și urbaniștilor au fost diferite, de la volumul plăților pentru proiectele elaborate până la “încălcarea” legislației în domeniul protecției monumentelor de istorie și cultură de către toți candidații, motivele înaintate fiind lipsite de argumentele necesare și fără a se examina minuțios materialele grafice și ilustrative prezentate. Nu au fost luate în considerare obiectivele realizate în orașele republicii și în capitală, care fără îndoială le-au împodobit, diplomele pentru participare în concursurile naționale și internaționale de arhitectură, aprecierea unicității construcțiilor proiectate de colegii noștri de către experții din străinătate, inclusiv în publicații de specialitate, aportul fiecăruia din candidați în domeniul protecției monumentelor de istorie și cultură, precum și distincțiile de stat.

”Cum poate fi negată calitatea arhitecturii de cel mai înalt nivel al Palatului Justiției în Ungheni, complexelor rezidențiale Bernardazzi, Coliseum palace, hotelului “Radisson blu”, centrului comercial “Malldova”, business centrului “Le roi”, clădirii administrative a fabricii de cosmetică “Viorica”, sediul “Energbank”, etc.”, s-a întrebat Președintele Uniunii Arhitecților din Moldova.

Potrivit lui, toate dovezile aduse nu au fost ascultate și conform opiniei comune a comisiei arhitecții în așa mod trebuie “pedepsiți”.

”Ar fi rațional și corect dacă se păstrau câteva indemnizații și după examinarea detaliată a tuturor materialelor să fie repartizate între arhitecți și urbaniști. Spre regret, glasul membrului comisiei din partea Uniunii arhitecților nu s-a auzit și toate locurile s-au distribuit între candidații celorlaltor uniuni de creație. Se formează impresia, că țara noastra este invadată de talente autohtone în domeniile literaturii, artelor plastice, muzicii, cinematografiei, teatrului și muzeelor și toate de talie mondială. Dar în realitate cărțile se prăfuiesc pe rafturile magazinelor, filme nu se produc, tablourile se păstrează în colecții private, iar teatrele sunt frecventate episodic. În același timp, arhitecții permanent crează condiții confortabile pentru locuire, educație, activități profesionale, prestări servicii, odihnă agrement la scară și calitate europeană”, a declarat Președintele Uniunii Arhitecților din Moldova.

El a menționat că Uniunea arhitecților, în pofida profesionalismului și potențialului organizațional, a acordat asistența necesară în proiectarea restaurării Complexului muzeistic “Casa-muzeu A. S. Puskin”, a inițiat organizarea și finanțarea concursului între studenți pentru amenajarea teritoriului “Casei-muzeu A. V. Șciusev”.

”Însă spre regret, în cadrul Ministerului Culturii, Uniunea arhitecților se află pe poziția de “copil vitreg”, deoarece celelalte asociații de creație istoric au fost sub protecția directă a autorității centrale în domeniul culturii. În timpurile existenței unei structuri republicane separate responsabile de urbanism și construcții uniunea noastră tangențial se afla sub “aripa” acestea, dar cu schimbul structurii guvernului, când au dispărut noțiunile propriu-zise de proiectare și construcții, evident, că această relație a fost pierdută”, a subliniat Iurie Povar.

De asemenea, el și-a exprimat indignarea față de decizia Senatului Universității Tehnice din Moldova privind alegerea în funcția de șef al Departamentului “Arhitectura” din cadrul Facultății Urbanism și Arhitectură a unui candidat din domeniul artelor plastice, care nu posedă cunoștințe și competențe necesare în arhitectură și urbanism și simpla experiență de administrare.

”Candidatul principal la postura dată a fost șeful actual, care datorită capacităților organizatorice, inițiativei, insistenței și verticalității a avut potențialul de a crea din nou colectivul departamentului și de a implica în procesul educațional arhitecți și cadre didactice notorii din țară și străinătate. Este important, că în selectarea dată în cadrul departamentului voturile au fost repartizate în modul următor: 27 “pro” pentru șeful actual și numai 3 pentru celălalt candidat. Și în acest caz, opinia departamentului, Uniunii arhitecților nu a fost luată în considerare, fiind brutal și neargumentat ignorată”, a declarat Președintele Uniunii Arhitecților din Moldova.

”Ce poate urma după așa numită selecție “corectă”? Suspendarea colaborării cu uniunea de creație de profil, demisionarea multor angajați cumularzi din lista celor mai experimentați arhitecți, lipsa concursurilor pentru cele mai bune lucrări de curs și licență, precum și multe alte activități comune, care au devenit tradiționale”, a spus el.

Iurie Povar a menționat de asemenea că recent a fost numită, pe “bază de concurs”, prin ordinul Ministrului Culturii noua componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

”Din numărul total al membrilor selectați poate numai o treime posedă experiența proiectării practice a restaurării monumentelor de istorie și cultură, iar cinci membri au fost în componențele precedente a structurii date, care au generat un șir de apeluri în instanțe de judecată, în care Ministerul Culturii a pierdut, restituind beneficiarilor valori financiare semnificative din contul bugetului național, adică din mijloacele care puteau fi orientate pentru nevoi sociale”, a spus el.

”La final, aș vrea să atrag în mod repetat atenția pe atitudinea iresponsabilă a tuturor nivelurilor puterii în țara noastră, care este mică și foarte frumoasă, față de domeniile urbanismului și arhitecturii, care în perioada sovietică ocupau poziții fruntașe de “pionerat” și unicitate între celelalte republici. Consecințe ale acestei “politici” incorecte pot ireversibile de ordinul plecării cadrelor experimentate și profesioniste din republică și dispariției treptate a școlii naționale de proiectare”, a spus în concluzie Președintele Uniunii Arhitecților din Moldova, Iurie Povar.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?