X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

CSP acuză presiuni asupra membrilor din partea lui Litvinenco

5 oct. 2021,, 09:40   Societate
3037 1

Trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor au venit cu acuzații publice față de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru imixtiune politică și presiuni asupra membrilor CSP, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Prima acuzație ține de faptul că ședința din 30 septembrie a Consiliului Superior al Procurorilor a fost întreruptă de către deputatul PAS, Lilian Carp, care a venit cu solicitare de modificare a agendei ședinței, fapt susținut și de către ministrul Justiției.

Ulterior, a fost depusă cerere, înregistrată în corespondența oficială, privind notificarea despre o ședință extraordinară a CSP.

„Totuși, chiar și o ședință extraordinară nu este rezultatul unei discreții personale, nu presupune o marjă subiectivă absolută, dar trebuie conformată legii.

Din aceste considerente, în temeiul prevederilor normative în vigoare, pentru a respecta activitatea tuturor membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, data ședinței a fost stabilită pentru ziua de 05.10.2021, fapt despre care au fost anunțați toți membrii CSP, în corespundere cu procedurile existente.


În pofida tuturor acestor reglementări, în dimineața zilei de 04.10.2021, mai mulți membri ai Consiliului Superior al Procurorilor au fost telefonați de către o persoană, care s-a prezentat a fi consilierul ministrului justiției și a insistat ca ședința să se desfășoare în ziua de 04.10.2021, ora 10:00, pentru a decide asupra subiectului propus pentru ședința extraordinară.

Apreciem că acest apel telefonic reprezintă expresia unei imixtiuni directe și constituie dovada presiunilor față de membrii Consiliului Superior al Procurorilor vizați, pentru a-i determina să se prezinte la 04.10.2021 în ședință, or, o asemenea conduită este inadmisibilă într-un stat de drept și denaturează esența valorilor democratic”, se menționează într-o declarație de presă a instituției.

În acest sens, membrii CSP califică acele apeluri efectuate ca fiind „îndreptate spre a compromite independența membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și spre a-i influența direct să se alinieze preferințelor politice, deoarece solicitările au venit de la exponenții puterii executive, care, fără suport legal, și-au asumat pretinse atribuții de „a da indicații” membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”

„Menționăm că independența Consiliului Superior al Procurorilor este fixată în lege și este protejată de standardele internaționale, iar principiile statului de drept impun respectarea cu strictețe a prevederilor legale și stabilesc expres că presiunile politice nu sînt conforme cu spiritul valorilor democratice.

Bazîndu-ne pe argumentele descrise, exprimăm îndemnul să fie excluse asemenea practici ilegale, pentru a menține încrederea societății că activitatea Consiliului Superior al Procurorilor nu este influențată politic, iar independența membrilor este o certitudine, dar nu o prevedere teoretică și iluzorie.

Avem respectul firesc pentru toate autoritățile publice și susținem necesitatea cooperării instituționale în conformitate cu legea, dar, totodată, ne dorim ca orice presiune și influență asupra noastră să fie excluse”, se mai arată în declarație.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, care au semnat această declarație, sînt: Angela Motuzoc, Inga Furtună, Lilia Mărgineanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?