Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Voronin continuă războiul în instanţe cu BNM

23 feb. 2021,, 10:14   Societate
2432 0

Oleg Voronin, feciorul fostului președinte al Republicii Moldova, continuă lupta în instanţe contra Băncii Naționale a Moldovei (BNM), pentru a anula decizia de acum doi ani, în urma căreia a rămas fără acţiunile de la Fincombank.

La finele lunii ianuarie 2021, Curtea de Apel Chişinău a decis să anuleze încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 5 august 2020, la cererea de chemare în judecată înaintată de Oleg Voronin către BNM, persoana terță Fincombank cu privire la anularea Hotărîrii BNM nr.15 din 11 ianuarie 2019, transmite Mold-street.com.

Lipsit de posibilitatea de a se expune

Potrivit deciziei Curţii de Apel, cauza a fost remisă spre rejudecare, în aceiași instanță, în același complet de judecată.

Instanţa de apel a constatat că prima instanţă „a ajuns la o concluzie pripită de a declara acțiunea inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit.d) Codul administrativ”.


„Or, înainte de a invoca că reclamantul nu a respectat termenul de sesizare a instanței de judecată cu o acțiune în contencios administrativ, prima instanța, prin prisma prevederilor art.219 Cod administrativ urma să depună eforturi pentru înlăturarea greşelilor de formă, explicarea cererilor neclare, depunerea corectă a cererilor, prin explicarea reclamantului a prevederilor Legii care reglementează termenele de înaintare a acțiunii în contencios administrativ”, se arată în decizie.

În plus, instanţa constată că „contrar prevederilor art.33 din Codul administrativ, cererea pîrîtului Banca Națională a Moldovei privind declararea inadmisibilității acțiunii, nici nu a fost comunicată reclamantului-recurent Voronin Oleg, ultimul fiind lipsit de posibilitatea de a se expune pe marginea cererii respective”.

Cum a rămas fără bancă

Amintim că, pe 10 ianuarie 2019, BNM a emis o decizie prin care Oleg Voronin şi familia sa, dar și alți acționari ai Fincombank (Ivan Antoci și Avicomagro SRl) au fost calificați ca persone ce au acționat concertat în raport cu banca.

În urma deciziei BNM, acțiunile Fincombank au fost suspendate, iar după ce membrii familiei Voronin şi ceilalți nu au reușit să le vîndă, în termen de şase luni, valorile mobiliare au fost anulate și emise noi acțiuni în același cuantum, care au fost expuse spre vînzare la Bursa de valori, iniţial la un preț de 260,66 lei per acțiune, ca apoi să scadă de trei ori pînă la 83,75 lei.

Pe 10 ianuarie 2020, Oleg Voronin s-a adresat cu cerere de chemare în judecată către Banca Naţională, persoana terță Fincombank, solicitînd anularea integrală a Hotărîrii BNM nr.15 din 11 ianuarie 2019.

El a susținut că „actul administrativ contestat este pasibil de a fi anulat deoarece BNM a constatat neîntemeiat acționarea concertată a acționarilor, a stabilit eronat aplicabilitatea art.45 al Legii, și anume obligația de a obține aprobarea prealabilă pentru acționarii constatați că acționează concertat cu banca și a aplicat nejustificat sancțiunile în privința acționarilor”.

Judecătorul primei instanțe, în încheierea din 5 august 2020, a respins cererea, iar acum va urma să o reexamineze.

De notat că, anterior, Oleg Voronin a încercat să stopeze vînzarea la prețuri mici la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank ce le-a deținut el și familia sa.

Totodată, în vara anului 2020, el a acuzat BNM de provocare a unui prejudiciu de circa 119 milioane lei, prin faptul că acţiunile Fincombank se vînd la un preţ mult mai mic decît cel real.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?