Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Atașatul militar al Ucrainei ar trebui declarat persona non grata. Opinie

12 apr. 2021,, 11:30   Societate
3434 5

Chișinăul oficial trebuia să trimită o notă de protest Guvernului Ucrainei cu privire la acțiunile ilegale ale serviciilor speciale ucrainene pe teritoriul Moldovei, în care erau implicați lucrători diplomatici, precum și să declare atașatul militar al Ambasadei Ucrainei implicat în acestea persona non grata.

Această opinie a fost exprimată de către expertul independent, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei din Republica Moldova, Alexandr Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", informează Noi.md.

Comentînd răpirea judecătorului Mykola Chaus, el a menționat că situația este extrem de sensibilă pentru autorități în general și pentru Președintele Republicii Moldova în special.

Alexandr Muravschi a reamintit că prin prima vizită la Kyiv și declarația că Crimeea este a Ucrainei, Președintele Maia Sandu a arătat destul de deschis poziția Moldovei, precum că pe primul loc se află prietenia cu Ucraina, dar nu cu vecinul mai îndepărtat din est.

"Și Președintele Republicii Moldova are dorința de a întări prietenia cu vecinul nostru, iar acest lucru este normal. În acest caz, orice conflict de acest gen între Chișinău și Kyiv este extrem de nedorit, în primul rînd, pentru noi. Nu este aceeași situație ca în 1991, cînd Igor Smirnov a fost pus în portbagaj în același mod în centrul Kyivului și adus la Chișinău, iar aproximativ în același timp au fost aduși și doi politicieni găgăuzi de pe teritoriul Ucrainei. Au trecut 30 de ani de atunci. Prin urmare, din punctul meu de vedere, în orice caz, pentru a salva imaginea țării, în ciuda tuturor dificultăților și delicateții, președintele, în mod direct sau prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, trebuia să convoace imediat ambasadorul pentru a oferi o notă Guvernului Ucrainei cu privire la acțiunile ilegale care au fost efectuate de către serviciile speciale pe teritoriul Republicii Moldova, în care a fost implicat personalul diplomatic", a declarat expertul.


În opinia sa, poate ar fi trebuit de efectuat un fel de negocieri "ascunse" cu Ucraina, pînă la declararea persona non grata a atașatului militar al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, care a participat la răpirea lui Mykola Chaus.

"Da. Acesta este un caz extrem. Dar nu poți lăsa așa astfel de lucruri. Prietenia este prietenie, dar trebuie să existe și respect. Dacă acest lucru nu există, atunci putem crede că această operațiune a fost efectuată cu toată complicitatea, în plus, posibil și cu complicitatea părții moldovenești, care a fost informată din timp și care a închis ochii la acest lucru și a oferit trecere în liniște, fără probleme, a hotarului de către această mașină cu cetățeanul răpit. Dacă ar fi existat informații, mașina ar fi fost verificat la frontieră, în ciuda numerelor diplomatice de înmatriculare, și judecătorul răpit ar fi fost scos din portbagaj", a spus Alexandr Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?