X 
Cutremure stiri: 506

În curtea unui muzeu din Capitală a fost inaugurată o galerie de lucrări realizate de sculptori moldoveni

26 sep. 08:00   Societate
1494 0

Arta sculpturii exprimată în mobilier urban a înnobilat curtea Muzeului Național al Literaturii din Capitală.

Aici a fost inaugurată o galerie de lucrări, realizate de sculptori profesioniști în cadrul Reședinței creative, susținută de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

„Trebuia să facem mobilier urban ca lumea să vină să se așeze, să aibă un loc de meditație. Piesele mele sînt dintr-o serie mai veche, ce țin de „Masa Tăcerii", de „Palme" pentru că am realizat și pentru cîteva localități din nordul Moldovei și m-am gîndit că ar sta bine și la Muzeul Literaturii”, a spus sculptorul Alexei Vidrașco.

„Istoria cărților la pătrat” și „Merele nemîncate de Adam” sînt lucrările realizate de sculptorul Gheorghe Urechi în cadrul taberei de sculptură.

„*Lucrarea ”Merele nemîncate de Adam”, partea de jos fiind din piatră, semnifică merele pietrificate, iar codițele sînt a doua viață, viața după moarte”, a afirmat sculptorul Grigore Urechi.


„Este un proiect care mi-a dat start de a face sculptură, de a face artă, de e reveni să fac sculptură, pentru că am avut o pauză. Acum, datorită acestui proiect, m-am regăsit ca sculptor, datorită colegilor care m-au susținut”, a remarcat sculptorul Petru Glavan.

„Trei dintre cei patru participanți mi-au fost elevi la sculptură la Colegiul „Plămădeală" și bineînțeles că ne-am revăzut după o perioadă, am lucrat împreuna, asta a fost cel mai important”, a relatat sculptorul Ion Grecu.

Cel de-al cincilea artist, Parascovia Popa-Donoi, unica doamnă sculptor, a plecat după tabără în Irlanda, unde este stabilită de ceva vreme. Artiștii au fost apreciați cu diplome pentru creativitate.

„E în proces de reabilitare cel mai deteriorat bloc al Muzeului și aici se pregătește o reședință creativă a Muzeului Literaturii. Prima activitate a fost tabăra de sculptură”, a declarat directoarea Muzeului Național al Literaturii, Maria Șleahtițchi.

„Faptul că partenerii noștri de dezvoltare acordă susținere financiară pentru organizarea a astfel de tabere cu așa rezultate, Ministerul Culturii, din bani publici, este doar un îndemn către comunități de a prelua experiența, de a îndemna comunitățile locale atunci cînd au proiecte de amenajare urbană să se adreseze specialiștilor, artiștilor noștri”, a conchis ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Reședința creativă urmează a fi deschisă la sfîrșitul anului 2025. Pînă atunci va fi amenajată și curtea muzeului, ce deține opere de artă ale sculptorilor create special pentru această instituție.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав