X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat noi măsuri

15 apr. 2021,, 18:22   Societate
6202 0

Comisia pentru situații excepționale s-a întrunit în ședință, în cadrul căreia a fost examinată și aprobată o nouă dispoziție ce prevede un set amplu de reglementări în domeniul justiției, în conformitate cu instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Documentul vizează, în mare parte, noi prevederi referitor la formele de executare silită. Prin urmare, în perioada stării de urgență, nu pot fi sechestrate, urmărite bunuri de uz personal sau casnic, inlcusiv mobilierul indisepnsabile debitorului și familiei sale. Nu pot fi sechestrate bunurile copiilor debitorului, produsele alimentare necesare, inventarul agricol, inclusiv animelele de muncă, furajele pentru acestea, etc. „Îndemn colegii care activează în sistemul judiciar să examineze atent acest set de noi regelemntări pentru perioada stării de urgență”, a declarat Aureliu Ciocoi.

O decizie importantă aprobată la ședința de astăzi prevede scutirea de taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale și TVA la importarea lotului de 120 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate Guvernului Republicii Moldova, cu titlu de donație, din Federația Rusă, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în calitate de beneficiar. Similar se va proceda și în cazul lotului de 62 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate pentru raioanele de est ale țării, cu titlu de donație, importate din Federația Rusă.

„Per total, urmează să scutim de taxele pe import, taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale 182 mii doze de vaccin Sputnik V. De mențioant că deocamdată nu se cunoaște cînd vor ajunge în Republica Moldova dozele de Sputnik V. Totodată, Agenţia Medicamentului si Dispozitivelor Medicale va elibera autorizație de import pentru aceste loturi de vaccin menționate.

De asemenea, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială, pentru a nu admite creșterea neîntemeiată a vaccinurilor în cadrul intituțiilor medicale private care ar urma să presteze asemenea servicii cetățenilor.


Astfel, prin derogare de la subpunctul 9) din punctul 6 al Regulamentului cu privire la modul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, prețul de producător la vaccinurile împotriva COVID-19 se va stabili în cuantumul solicitat de producător sau de deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului. „Acesta este plafonul de la care se va merge în procesul de calculare a prețului, pe teritoriul Republicii Moldova, a oricărui vaccin anti-Covid-19, care va fi adus în țara noastră pe cale comericală”, a specificat prim-ministrul interimar.

În altă ordine de idei, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a dreptului personalului din unitățile bugetare de a beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Decizia a fost determinată de necesitatea de a economisi banii publici în perioada stării de urgență.

O altă acțiune ce vizează sistemul pubic, prevede dublarea termenului de examinare a petițiilor sau solicitărilor oficiale în vedrerea exercitării liberului acces la informaţii de interes public, pe durata stării de urgență. Aceasta este argumentată de faptul că în perioada respectivă, funcționarii publici activează la birou, în proporție de 30%.

Dispoziția nr.3 din 15 aprilie 2021 a CSE poate fi văzută aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?