X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Vaccinarea anti COVID-19 ar putea deveni obligatorie în R. Moldova

14 iul. 2021,, 09:56   Societate
5480 2

La Guvern s-a întrunit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru, prezidată de șeful interimar al Executivului, Aureliu Ciocoi.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit mai multe subiecte, printre care sporirea ratei de vaccinare a populației și stabilirea unor măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspîndirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2.

În ceea ce privește acoperirea vaccinală, doar 9,14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rîndul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și pînă în prezent - au fost utilizate 803.049 doze.

Secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a subliniat faptul că impactul vaccinării este unul evident benefic, iar imediat după ce s-a dat start campaniei, morbididatea în rîndul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rîndul populației se atestă în continuare în regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia.

Totodată, membrii Consiliului au examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate - Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinele anterioare ale COVID-19. Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinei COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune. În context, a fost reiterată importanța intensificării procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice. A fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii.


De menționat că în Republica Moldova campania de vaccinare merge destul de lent din cauza reticenței populației și neîncrederii în vaccin. Totodată, potrivit convențiilor internaționale, obligarea vaccinării încală drepturile elementare ale omului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?