Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Vaccinul anti-COVID-19 și fertilitatea: Este vreo legătură?

26 mai. 2021,, 10:15   Societate
2975 0

Autorităţile din Republica Moldova îşi propun să imunizeze 70% din populaţie pînă la sfîrşitul anului, cu o rată de 50 de mii de vaccinări pe săptămînă.

Pînă acum, doar 8 la sută din populaţie a primit cel puţin o doză dar a început a treia etapă şi ritmul de vaccinare se va accelera. La sfîrşitul acestei săptămîni va fi încă un maraton la Palatul Republicii şi vor fi disponibile mai multe tipuri de vaccin.

Peste 306 mii de doze de vaccin au fost administrate pînă acum în Republica Moldova. Autorităţile nu au date însă statistice despre cei care s-au imunizat peste hotare.

Alexei Ceban, coordonator campanie de vaccinare: „Deja avem 40 de mii de persoane complet vaccinate. Ca proporţie a dozelor deja utilizate şi repartizate, din totalul de doze repartizate către centrele de vaccinare, peste 50 la sută au fost deja administrate”.

Specialiştii dau asigurări că sînt doar mituri informaţiile despre afectarea fertilităţii de către vaccin. Imunizarea este sigură şi este singura cale de a ne proteja de formele severe ale bolii.


Ninel Revenco, coordonator campanie de vaccinare: „Nu sînt dovezi că influenţează asupra fertilităţii, studiul din SUA pe o populaţie de mai mult de 90 de mii de femei însărcinate la diferite perioade nu a relevat modificări la sănătatea atît a femeii cît şi a fătului. Mai mult ca atît copii nou-născuţi deja aveau anticorpi.”

Pînă acum, 75 la sută dintre angajaţii din sistemul de sănătate au fost vaccinaţi, iar efectele pozitive se văd în rata de infectare care a scăzut pînă aproape de zero. După maratonul de imunizare de la Universitatea de Medicină, Primăria Chişinău va organiza unul şi la Palatul Republicii. Vor fi disponibile mai multe tipuri de vaccin, printre care şi 2500 de doze Pfizer. Vaccinul poate fi administrat şi celor cu vîsta de cel puţin 16 ani, dar pentru minori este nevoie de acordul părinţilor.

Denis Cernelea, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Va avea un program de vineri, sîmbătă şi duminică, de la 9 dimineaţa pînă la 22:00. Astfel de maratoane de amploare mai mică vor avea loc şi în cadrul raioanelor. La maratonul de la Palatul Republicii vor fi distribuite exact acelaşi număr cum a fost în cadrul acestui weekend de la Mălina Mică, astfel ar fi 2.500 de vaccinuri.”

Medicii spun că trebuie să ne protejăm chiar şi după vaccinare, pentru că imunizarea este deplină după 14 zile de la administrarea serului. Autorităţile din Republica Moldova sînt acum în aşteptarea unui nou lot de 45 de mii de doze, donate pe platforma COVAX.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care, frica de vaccin și adesea imposibilitatea de a alege vaccinul cu care să fi imunizați

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?