Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Vaccinul anti-COVID: Cîte cazuri adverse au fost înregistrate în satul vecin

10 feb. 2021,, 13:33   Societate
2820 0

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 din România, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că, din 27 decembrie până în prezent, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse. În condițiile în care în jur de un milion de români au fost deja vaccinați.

„În total, din data de 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore, din care 530 reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale”, a spus el, într-o conferinţă de presă, transmite emedicina.md.

Preşedintele CNCAV a precizat că există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse, respectiv la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. Valeriu Gheorghiţă a indicat că 69,5% dintre reacţiile adverse au fost raportate la ANMDM, iar restul la INSP.

El a menţionat că 21% dintre reacţii au fost exclusiv locale, 74% – generale şi locale şi 5% – exclusiv generale.

„Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse cele mai frecvente manifestări de reacţii adverse postvaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% – durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, stare de oboseală febră şi frisoane; 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% – dureri musculare sau articulare; 12% dintre persoane au raportat reacţii de tip gastro-intestinal, de tip greaţă, vărsătură, diaree; 11% – stare de anxietate; 5% – erupţii cutanate; 5% – limfadenapatii, adică mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali; 4% – reacţii alergice; 3% anestezii, furnicături la nivelul feţei sau nivelul membrelor; 1,2% – insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Rata de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale este de 2,8 la o mie de doze administrate. Atenţie: o persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate. De aceea, suma procentelor menţionate de mine este mai mare de 100″, a explicat dr. Gheorghiţă.


În jur de un milion de români au fost vaccinați până în prezent. Peste 250 de mii au primit și a doua doză de vaccin. Majoritatea românilor au fost vaccinați cu serul produs de Pfizer/BioNTech.

Reamintim că în Republica Moldova se anunțase anterior că campania de vaccinare ar putea începe în a doua jumătate a lunii februarie. Potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

De menționat că anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, iar restul dozelor necesare pentru țară timp de 4-6 luni în cazul în care vaccinul ar fi fost înregistrat. Potrivit acestuia, la 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?