X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Cumnatul lui Platon refuză să depună mărturii

14 ian. 2021,, 09:03   Societate
6199 0

Iuri Kontievski, fostul cumnat al lui Veaceslav Platon și fost acționar la două bănci comerciale din Republica Moldova, riscă dosar penal pentru că refuză să depună mărturii în primul dosar penal al lui Platon, invocînd diverse pretexte.

Potrivit Newsmaker, Iuri Kontievski a cerut instanței să amîne interogatoriul pentru a doua oară. Judecătorii au calificat cererea ca refuz de a depune mărturie, transmite Mold-street.com.

Tergiversează deliberat procesul

Procurorul și avocații lui Platon consideră, însă, că Kontievski întîrzie în mod deliberat ședințele de judecată în acest dosar, în care, în aprilie 2017, omul de afaceri Platon a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă și spălare de bani și a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Astfel, în ședința din 12 ianuarie judecătorii au încercat din nou să-l interogheze în calitate de martor pe Iuri Kontievski, care anterior a ignorat citațiile timp de trei luni și nu mai apăruse acasă de trei zile, cînd poliția a trebuit să-i asigure aducerea forțată.


Conform procurorului Dumitru Răilean, Kontievski a susținut că s-a îmbolnăvit de coronavirus, dar nu a furnizat documente care să confirme acest lucru. La ședința din 5 ianuarie 2021, Kontievski a spus că nu poate depune mărturie, deoarece se simte rău.

Judecătorii i-au amînat interogatoriul pînă pe 12 ianuarie, avertizîndu-l că ar putea fi urmărit penal pentru refuzul de a depune mărturie.

„Și martorii pot fi și minați”

La ședința din 12 ianuarie, Kontievski a spus din nou că nu poate depune mărturie din cauza sănătății precare. „Am nevoie de cel puțin o săptămînă [pentru a mă recupera]”, a declarat fostul acționar la a Moldindconbank și Victoriabank, citat de Newsmaker.

La rîndul său, Platon a remarcat că prima lui soție este rudă cu Kontievski. Potrivit lui Platon, fosta sa soție a contactat-o pe soția lui Kontievski, iar aceasta a negat informația că ar fi bolnav.

Avocatul lui Platon, Alexander Bernaz, s-a oferit să citească mărturia lui Kontievski, pe care a dat-o în 2016, în cadrul primei ședințe pe acest caz în instanță. Bernaz a menționat că martorul poate clarifica ce parte a mărturiei susține și care nu. Un alt avocat al lui Platon, Ion Crețu, a spus că de fapt Kontievski tergiversează procesul.

În consecință, completul de judecători a decis că îl vor interoga pe Kontievski la această ședință.

„Nu sînt sigur dacă înțeleg totul. Pot să mă calomniez. Vedeți că instanța dvs. a fost minată de mai multe ori. Martorii pot fi, de asemenea, minați. Vreți să mă omorîți? Nu e corect. Vă rog, dați-mi timp. Sunt pierdut în această încăpere”, a spus Kontievski.

Drept urmare, judecătorii au decis să consemneze în protocol faptul că Kontievski a refuzat să depună mărturie. „Procurorul va decide ulterior cum va proceda”, a declarat judecătoarea Olga Bejenari.

L-a reprezentat pe Platon în tranzacțiile cu Plahotniuc

Iuri Kontievski a fost o perioadă îndelungată una dintre persoanele de încredere ale lui Veaceslav Platon. De exemplu, în 2012 a apărut ca acționar majoritar la o bancă, prin intermediul companiei Generashon Financial B.V. din Olanda, care anterior se numea OTIV Financial B.V. și a fost deținută de Vladimir Plahotniuc.

Asta, după celebra tranzacție din toamna anului 2011, cînd Platon a cumpărat prin intermediul lui Kontievski, o serie de active (de la bănci la companii de asigurări și hotele) ce aparțineau lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit RISE Moldova, în acea tranzacție OTIV a fost reprezentată de Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului și finul de cununie al lui Plahotniuc. Costul afacerii a fost de 75 milioane de dolari americani.

Potrivit unui document obținut de RISE Moldova, banii provin din conturile Westburn Enterprises, firmă implicată în operațiunea de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari, cunoscută ca Laundromatul rusesc. Într-un denunț semnat în 2014, Kontievski susținea că tranzacția a implicat de fapt 80 de milioane de dolari și că banii urmau să ajungă într-o bancă elvețiană.

Potrivit Newsmaker, Platon însuși a declarat la ședință judecătorească din 5 ianuarie 2021 că relația sa cu fostul cumnat „s-a deteriorat foarte mult”, iar Kontievski încerca să „se răzbune" pe el, "tergiversînd procesul”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?