Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Într-un muzeu din Sankt Petersburg se păstrează un vechi război de țesut moldovenesc

12 apr. 2022,, 16:00   Societate
3693 0

În Muzeul Etnografic rus, care a împlinit 120 de ani, se păstrează o raritate etnografică - un vechi război de țesut moldovenesc, relatează compania TV, MIR 24.

După cum s-a menționat, sarcina Muzeului Etnografic rus din Sankt Petersburg de la înființarea sa a fost păstrarea tradițiilor și istoriei popoarelor. Multe dintre obiectele vechi de uz casnic prezentate în ea sînt foarte prețioase, s-au păstrat într-un singur exemplar.

Colecția din Moldova este astăzi cea mai mare expoziție muzeală de lucrări artizanale. În cadrul acestuia există un exponat uriaș, care a trebuit transportat într-un vagon aparte.

Încă în anii 60 ai secolului XX, Muzeul Etnografic rus a decis crearea unei expoziții separate dedicate culturii Moldovei. Ei au realizat că o presă penru struguri, un cufăr pentru zestre, obiecte simple de uz casnic aveau deja, dar nu aveau un război de țesut unic vertical, caracteristic doar țării noastre. Au trebuit să organizeze o expediție.

"Am ajuns într-un sat din raionul Dundușeni, știam numele meșteriței, am venit la ea. Dar ce meșteriță se va despărți de obiectul ei minunat! Bine că avea două războaie. Acesta are un design foarte primitiv, dar anume de asta aveam nevoie", a declarat Natalia Kalașnikova, șefa Departamentului Muzeului Etnografic rus.


Etnografii au cumpărat obiectul, dar s-au gîndit repede: stîlpii simpli de stejar și traversele oblice arătau singuri și inutili fără cel mai important lucru - un covor întins pe ele.

"Pentru a-i cere să pună bazele țesăturii aveam nevoie de fire. În acel moment, nu era ușor să faci ros de așa ceva. Și eu atunci luasem vreo zece bobine de ață din orașul Leningrad. Apoi i-am cerut meșteriței să înceapă a țese. Și iată aici vedeți, este chiar baza țesăturii", a împărtășit Kalșhnikova.

În Moldova covoarele se țeseau într-un mod special - strîns și des. O femeie avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a țese un covor. Fiecare fată știa să țese și pînă la căsătorie reușea să-și facă singură zestrea.

"Dacă ne uităm la cum arăta camera de oaspeți în casele moldovenești, Casa Mare, vom înțelege de ce era acordată o asemenea importanță acestui obiect. Covoarele în sensul direct domneau acolo! Ele toate alcătuiesc cumva valoarea culturii noastre comune", a subliniat Kalașnikova.

Muzeul se mîndrește și cu o icoană veche din Moldova. Un localnic bătrîn a dăruit-o pur și simplu oamenilor de știință, le-a cerut să o arate oamenilor din Leningrad.

În țările CSI, anul 2022 a fost declarat Anul artei populare și al patrimoniului cultural

Menționăm faptul că mai multe informații despre istoria dezvoltării și studierii covorului moldovenesc pot fi găsite în secțiunea "Cultură" a proiectului moldovenii.md.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?