Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Va fi folosit vaccinul rusesc în spitalele de stat din țară? Precizările autorităților

2 mar. 2021,, 14:43   Societate
4411 5

Moldovenii nu vor fi vaccinaţi cu Sputnik V în instituțiile sanitare de stat, chiar dacă serul a fost aprobat de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din ţară.

Cei care vor, pot opta pentru serul produs în Rusia, dacă acesta va ajunge în clinicile private.

Precizările au fost făcută de coordonatoarea Grupului de Comunicare privind vaccinarea, Ninel Revenco, transmite publika.md.

Revenco spune că în centrele de sănătate de la noi vor fi folosite doar vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi cele de pe lista de urgenţă a OMS: Moderna, Pfizer şi AstraZeneca.

Vaccinul rusesc Sputnik V va fi folosit în instituţiile sanitare de stat doar dacă ajunge în ţară ca ajutor umanitar după ce e aprobat de OMS.


"Din cîte ştiu, producătorii au trimis solicitarea pentru înregistrarea acestui vaccin de la Institutul Gamaleya și dacă va fi aprobat, de ce nu? În cazul în care Sputnik V va fi aprobat şi va veni la noi prin platforma COVAX sau sub formă de ajutor umanitar, de ce să nu acceptăm?", a menţionat Ninel Revenco.

La sfîrşitul lunii februarie, vaccinurile Pfizer, Astrazeneca şi Sputnik V au fost aprobate de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din ţara noastră.

Autorizațiile emise pentru cele trei vaccinuri sînt valabile un an. Anterior, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a discutat cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, despre posibilitatea furnizării vaccinului rusesc ţării noastre. Totuşi, premierul interimar a precizat că Moldova va da prioritate vaccinurilor autorizate de OMS.

La începutul anului, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat că în Republica Moldova vor ajunge cîteva sute de mii de doze de Sputnik VE, dar fără să menționez o dată exactă.

Printre statele care utilizează serul rusesc se numără Argentina, Bolivia, Emiratele Arabe Unite şi Iran. Ungaria a fost prima țară din UE care a autorizat vaccinul rusesc anti-COVID-19.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?