X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În Moldova continuă tăierile active de pădure (FOTO)

3 iun. 2021,, 09:02   Societate
3137 0

Acest lucru îl demonstrează fotografiile utilizatorilor de pe rețelele de socializare.

Unele au fost postate de celebrul ghid, călător și sportiv moldovean Feodor Evstigneev care, în weekendul trecut, a efectuat cea mai lungă excursie prin republică fără mașină, doborînd astfel recordul mondial și va fi inclus în Cartea Recordurilor Guinness.

El a menționat că acum se recuperează, făcînd drumeții a cîte 10 km pe zi și a plasat fotografii făcute lîngă Grigoriopol, în care se văd copaci tăiați.

Trebuie remarcat faptul că, mai devreme, Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede introducerea unui moratoriu de trei ani la tăierea pădurilor și se permit doar tăierile sanitare, pentru a pune capăt tăierilor ilegale și a păstra resursele naturale epuizate.


În același timp, ecologiștii, comentînd pentru Noi.md acest proiect de lege, au declarat că introducerea moratoriului de trei ani la tăierile ilegale de pădure în Republica Moldova nu este suficientă pentru a restabili ordinea, cel puțin relativă, în sectorul forestier al republicii și este nevoie de o reformă cuprinzătoare a industriei și măsuri urgente din partea statului.

Potrivit lui Igor Sîrbu, președintele Fundației Ecologice Ecodava, Moldova are nevoie de o strategie națională de protecție a pădurilor, care să prevadă măsuri mai decisive împotriva tăierilor ilegale de pădure și a afacerilor cu lemnul. În prezent, amenzile pentru tăierea neautorizată a copacilor sînt extrem de mici: de la 1,2 mii lei la 1,5 mii lei pentru persoane fizice și 12-15 mii lei pentru persoane juridice. De aceea, pe infractori, chiar dacă sînt prinși, chiar și în condițiile interdicțiilor și moratoriilor, nu-i costă nimic să achite amenda – ei oricum vor rămîne în avantaj.

O altă măsură ar putea fi identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate și a zonelor despădurite, de pe care au fost tăiați copaci. Potrivit lui Igor Sîrbu, este necesar un program național de împădurire în masă a tuturor terenurilor posibile din această categorie.

Potrivit ecologiștilor, de asemenea, pe termen mediu, este necesară schimbarea sistemului național de contabilizare, exploatare și transportare a lemnului prin intermediul dezvoltării și implementării unor instrumente (radar forestier, separarea activităților de evaluare a lemnului de activitățile de exploatare a acestuia), monitorizarea implementării planului de tăiere a pădurii, care de multe ori nu se întîmplă din cauza lipsei de cadre. În plus, în opinia lor, este necesară revizuirea competențelor funcționale ale instituțiilor statului în domeniul resurselor regenerabile, iar soluția prioritară ar trebui să fie extinderea fondului forestier național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?