X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului

27 mar. 2023,, 18:45   Societate
2002 0

Comunitatea teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Este un prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine celor care participă la miraculosul act creator: actori, dramaturgi, regizori, scenariști, lucrătorii scenei, dar și spectatorii.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru (ITI) în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, cînd s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. Din 1962 Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic și a fost înființată în 1948, la inițiativa UNESCO, transmite Moldpres.

Pentru marcarea acestei zile sînt organizate diverse manifestări naționale și internaționale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întîlnească artiștii preferați. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradițional internațional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie și este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

În mesajul său de felicitare, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, subliniază, între altele, că aniversăm azi, împreună cu comunitatea teatrală din întreaga lume, Ziua Mondială a Teatrului. Teatrul a fost și rămîne, chiar și în cele mai vitrege momente ale istoriei, o Artă pururi necesară, care ne înalță sufletul și ne umple inimile de speranță. Artiștii scenei sînt și astăzi, precum au fost în toate timpurile, mesagerii Frumosului și Binelui, promotorii de frunte a valorilor spirituale ale neamului.

”Teatrul este forma artistică a experienței omenești. Teatrul înseamnă dăruire, sentiment, sinceritate, inteligență, creativitate și multe, multe sacrificii. Într-o lume copleșită de incertitudine, de război, de proteste controversate și ample campanii mediatice, de prorociri înspăimîntătoare, teatrul este Arta ce caută și găsește pentru aproapele nostru un echilibru moral, o înălțare spirituală, o alinare sufletească... Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, vă invit, prieteni, să ne transformăm aplauzele de la fiecare reprezentație în cuvinte de apreciere, dorindu-vă sincer ca să puteți trăi bucuria teatrului în fiecare zi. La mulți ani de Ziua Teatrului, dragi colegi!”, a mai spus Alexandru Grecu.


Primul teatru dramatic de repertoriu, cu trupă permanentă, înființat la Chișinău în 1921, a fost Teatrul Național (astăzi – Teatrul Național ”Mihai Eminescu”), care a promovat marile creații ale dramaturgiei universale și a ținut societatea moldovenească la curent cu viața cultural-spirituală și mișcarea teatrală universală. Actualmente, în R. Moldova sînt 19 teatre profesioniste, în care activează cca 1570 de actori.

Mai multe informații despre teatrul moldovenesc le găsiți pe site-ul moldovenii.md, secțiunea „Cultură”

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?