X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În ce condiții vor putea activa centrele comerciale din țară

22 mar. 2021,, 03:02   Societate
7836 1

În perioada 19 martie - 18 aprilie în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică. În acest context au fost aplicate mai multe restricții, iar instituțiile din țară vor active într-un regim special.

Potrivit deciziei CNESP, Centrele Comerciale din țară vor putea active doar în perioada 07:00 – 18:00.

Administratorii centrelor comerciale vor asigura implementarea şi monitorizarea respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 specifice pentru activitatea centrelor comerciale:

1. Efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în Centrul comercial a fiecărui vizitator/cumpărător, cu interzicerea accesului în incinta Centrului a persoanelor cu stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

2. Admiterea în Centrul comercial exclusiv a vizitatorilor/cumpărătorilor asiguraţi cu măşti de protecţie, cu excepţia copiilor cu vîrsta mai mică sau egală cu 5 ani.


3. Monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor din subordine, inclusiv termometria, la începutul zilei de muncă cu asigurarea evidenţei. În caz de depistare a unor simptome ale infecţiei respiratorii acute, angajatul nu se admite la serviciu, se autoizolează şi informează medicul de familie.

4. Atenţionarea vizitatorilor/cumpărătorilor despre obligativitatea respectării distantei fizice de 1 metru, cu excepţia membrilor unei familii.

5. Monitorizarea igienizării de către fiecare vizitator/cumpărător a mîinilor prin intermediul dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool instalate la intrarea în Centrul comercial.

6. Admiterea în incinta Centrului comercial a unui număr limitat de vizitatori/cumpărători, reieşind din normativul de 1 vizitator per 4 m2 din suprafaţa comercială.

7. Plasarea la intrare în Centrul comercial a informaţiei privind numărul de vizitatori care pot să se afle concomitent în incinta Centrului comercial.

8. Monitorizarea numărului de persoane care se află concomitent în incinta Centrului comercial, prin intermediul sistemului electronic de numărare a persoanelor la intrare şi ieşire sau prin monitorizarea fizică de către personalul din pază.

9. Limitarea numărului de persoane care pot să se afle concomitent în spaţiile de uz comun din incinta Centrului comercial (de ex: WC, lift, etc.).

10. Deschiderea la maximum a tuturor căilor de acces pentru a evita crearea

aglomeraţiilor la intrare/ieşire în/din Centrul comercial.

11. Separarea intrărilor de ieşiri prin instalarea indicatoarelor respective.

12. Instalarea semnelor pe podea (indicatoarelor) în faţa utilajelor de deservire automată (de genul, dar nelimitîndu-se la cele menţionate: bancomate, aparate de preparare a cafelei/ceai, terminalelor de plată etc.) pentru respectarea distanţei fizice de 1 metru între persoane.

13. Comercializarea produselor de igienă şi protecţie personală în cel puţin unul dintre magazine (unităţile comerciale) din incinta Centrului comercial. În lipsa acestora se va asigura organizarea unui punct de comercializare a produselor de igienă şi protecţie personală.

14. Asigurarea cu produse de dezinfectare a mîinilor la intrare în Centrul comercial, la intrare în lifturi, în WC şi la fiecare nivel/etaj.

15. Informarea comercianţilor şi cumpărătorilor referitor la măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infecţiei COVID-19 prin intermediul postului local de radio sau alte dispozitive audio, precum şi prin afişarea materialelor informative, care promovează regulile de igienă şi de prevenire a infecţiei.

16. Asigurarea cu o igienizare de cel puţin 2-3 ori pe zi a suprafeţelor de exploatare intensă (lift, escalator, WC, bancomate, terminale de plată, scări etc.).

17. Asigurarea locatarilor cu informaţiile privind normele de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?