X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reguli stricte în ziua alegerilor parlamentare anticipate

3 iun. 2021,, 16:56   Societate
2233 0

Pe 11 iulie moldovenii sînt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege deputații. Dat fiind faptul că ne află într-o perioadă pandemică, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit reguli stricte pentru ziua alegerilor.

Astfel în timpul procesului de vot, în secțiile de votare vor fi respectate următoarele reguli.

  • Se vor respecta în mod obligatoriu măsurile de control și combatere a infecției COVID-19 stabilite de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică.
  • Pînă la deschiderea secției de votare, se va efectua curățenia generală și dezinfectarea întregului local al secției de votare, precum și prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor și echipamentului folosit.
  • Localul secției de votare se va amenaja cu respectarea distanței fizice de 1 (unu) metru între funcționarii electorali, în conformitate cu Modul de amplasare în incinta secției de votare, prezentat în Instrucțiune.
  • Președintele biroului electoral, înainte de deschiderea secției de votare, va efectua triajul (verificarea temperaturii, verificarea stării generale de sănătate) al funcționarilor electorali prezenți, operatorilor, personalului auxiliar, observatorilor și altor subiecți implicați în procesul electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru, conform modelului de registru nr. 2 din prezenta Instrucțiune.
  • Funcționarilor electorali sau altor participanți la procesul electoral care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute li se va interzice asistarea la procedurile electorale.
  • În cazul identificării unui funcționar electoral, operator sau altui personal auxiliar care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute, acesta va fi substituit de către subiectul care l-a desemnat, fiind informat despre necesitatea de autoizolare și informare a medicului de familie.
  • Funcționarii electorali, operatorii, observatorii și ceilalți subiecți implicați în procesul electoral vor fi echipați, în mod obligatoriu cu echipament de protecție (măști, mănuși, viziere etc.).
  • La intrare în localul secției de votare, în locuri vizibile și accesibile pentru vizitatori, se vor instala dozatoare cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mîinilor.
  • Persoanele care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.) și se prezintă la secția de votare în ziua alegerilor pînă la ora 15.00 nu vor fi admise în incinta secției de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu.
  • Pentru persoanele cu manifestări clinice de boală, care s-au prezentat la secția de votare după ora 15.00, se vor crea condiții de votare prin asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară pînă la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare. După plecarea persoanei suspecte, va fi efectuată dezinfecția tuturor suprafețelor cu care a contactat persoana, înainte ca altă persoană să contacteze cu ele. Acestor alegători li se va recomanda să se autoizoleze și să informeze telefonic medicul de familie, iar la necesitate să solicite serviciul 112.
  • Accesul în secția de votare în orele votării 08.00-21.00 se va permite, indiferent de starea de sănătate, doar pentru alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare din afara țării și cele pentru alegătorii cu domiciliu în stînga Nistrului. Pentru persoanele care manifestă anumite simptome se vor crea condiții de votare prin asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară pînă la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare. După plecarea persoanei suspecte, va fi efectuată dezinfecția tuturor suprafețelor cu care a contactat persoana, înainte ca altă persoană să contacteze cu ele.
  • Persoanele care sînt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane contacte, persoane revenite de peste hotare și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul de vot la locul aflării, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde alegătorul își are domiciliul/reședința. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începînd cu 2 săptămîni înainte de ziua votării și pînă la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute pînă la ora 15.00.
  • Pe parcursul zilei, se va efectua aerisirea frecventă a spațiului secției de votare, iar în caz de posibilitate - aerisirea permanentă, precum și dezinfectarea, pe parcursul zilei, a spațiului și suprafețelor de lucru din secția de votare și schimbarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, viziere, etc.) cu o periodicitate de cel puțin o dată la 3 (trei) ore.
  • Echipamentul de protecție utilizat va fi, după schimbarea acestuia, dezinfectat și împachetat în pungi din polietilenă și stocat în afara localului secției de votare, iar ulterior nimicit.
  • Se vor afișa, la intrare în secția de votare, pliante informative cu privire la măsurile de igienă, numărul maxim de alegători care se pot afla concomitent în secția de votare, atenționare privind respectarea distantei fizice de cel puțin 1 metru. Secția de votare va fi marcată cu inscripții de delimitare a spațiului în vederea asigurării distanțării fizice de cel puțin 1metru.
  • La intrare în localul secției de votare se va efectua obligatoriu termometria fiecărui alegător.
  • În incinta secției de votare, va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate (de ex.: 2 cabine de vot - 2 alegători prezenți concomitent în localul secției de vot).
  • Alegătorii, după posibilitate, se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile proprii, în vederea aplicării semnăturii în lista electorală. Alegătorul va prezenta membrului BESV actul în baza căruia votează, evitîndu-se astfel contactul fizic dintre funcționarul electoral și actul prezentat. Aceeași procedură se va respecta și la intrarea în secția de votare și comunicarea cu operatorii SIAS „Alegeri”.
  • Membrii biroului electoral al secției de votare care vor fi desemnați pentru a se deplasa cu urna de vot mobilă, precum și persoanele care le vor însoți vor fi echipați în mod obligatoriu cu echipament de protecție (măști, mănuși, viziere, costume de protecție etc.) și vor respecta cu strictețe regulile de utilizare a acestuia.
  • În cazul în care la secția de votare au fost depuse solicitări de votare la locul aflării de la persoane care se află în regim de autoizolare, echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întîi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilități locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secția de votare și abia la sfîrșit – la persoane care se află în regim de autoizolare.
  • După caz, pot fi trimise două echipe cu urne de vot mobile. O echipă se va deplasa la persoane aflate în regim de autoizolare în contextul COVID-19, iar a doua – la ceilalți alegători.
  • După caz, pot fi utilizate în calitate de urne de vot mobile urnele de vot staționare cu capacitatea de 45 și 80 de litri.
  • Membrii echipelor care se vor deplasa cu urna de vot mobilă vor prelucra, în mod obligatoriu, echipamentul electoral și cel de protecție cu soluții dezinfectante pe bază de alcool pînă la contactul cu alegătorul și după aceasta.
  • Transportul utilizat de echipele mobile pentru votarea la locul aflării va fi supus dezinfecției după fiecare caz deservit. În acest scop, birourile electorale care vor forma astfel de echipe vor fi obligate să creeze condiții necesare de dezinfecție a transportului, echipamentului și condiții de stocare/depozitare a echipamentului dezinfectat.
  • În cazul spitalelor, instituțiilor penitenciare, stațiunilor balneare, azilurilor pentru bătrîni se vor respecta: distanțarea fizică de 1,5 metri, utilizarea în spațiile închise a echipamentului de protecție, dezinfectarea spațiului și a echipamentului cu o periodicitate de cel puțin o dată la 2 (două) ore, aerisirea frecventă a spațiului, iar în caz de posibilitate - aerisirea permanentă.
  • Înainte de a fi readus în localul secției de votare, echipamentul electoral va fi prelucrat cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool.
  • Procedura de numărare a voturilor se va realiza cu respectarea prevederilor privind distanțarea fizică de 1 metru, utilizarea în spațiile închise a echipamentului de protecție (măști, mănuși, viziere etc.), dezinfectarea spațiului și a echipamentului cu o periodicitate de cel puțin o dată la 3 (trei) ore, aerisirea frecventă a spațiului, iar în caz de posibilitate - aerisirea permanentă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?