Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Contractul de muncă este unica garanție că locul de muncă promis există și că aveți drepturi de salariat

25 mar. 2021,, 09:00   Societate
4004 0

Moldova se află de o perioadă îndelungată în dezechilibru economic. Dacă lăsăm la o parte termenii sofisticați, la modul practic, acest fapt înseamnă că veniturile oamenilor sunt mult mai mici decât minimul necesar pentru a-și asigura un trai decent. De la declanșarea pandemiei, situația a devenit și mai complicată. Mii de concetățeni de-ai noștri și-au pierdut locurile de muncă și salariile pe care le aveau, fie și insuficiente. În asemenea condiții, tot mai mulți moldoveni caută un loc de muncă peste hotare.

Pentru oricine se regăsește în această situație, am pregătit o scurtă informație despre drepturile pe care le aveți. E important să cunoașteți aceste detalii mai ales dacă ați convenit cu o persoană sau o companie care vă promite angajare cu contract de muncă.

Țineți cont că relația de muncă dintre angajator și salariat se stabilește, potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractului individual de muncă, semnat cel puțin în două exemplare în limba română sau o altă limbă pe care o cunoașteți foarte bine.

În multe cazuri, angajatorii sau agențiile intermediare propun semnarea contractului de muncă odată ce potențialul angajat ajunge în țara de destinație. Recomandăm cu insistență să acceptați doar acele oferte în care puteți semna contractul înainte să părăsiți țara. Contractul de muncă este unica garanție că locul de muncă promis există și că aveți drepturi de salariat în țara în care plecați.

Și iată care sunt aceste drepturi:

1. Ai dreptul la LIBERTATE!

Libertatea de gândire și opinie, de asociere, de mișcare, de exprimare religioasă. Nimeni nu are dreptul să îți îngrădească libertatea, de orice tip ar fi ea. Dreptul de a comunica liber cu alți oameni (familia, prietenii sau autoritățile competente) în timpul liber nu îți poate fi restricționat.

2. Ai dreptul la PROTECȚIE ȘI SIGURANȚĂ!

Nimeni nu îți poate impune să lucrezi în condiții care îți amenință siguranța sau integritatea fizică. Ai dreptul la igienă, echipament de protecție și la condiții de muncă sigure.

3. Ai dreptul la PROTECȚIE SOCIALĂ!

Nimeni nu poate refuza să îți plătească toate contribuțiile prevăzute de legea statului în care lucrezi. Informează-te despre tipurile și valoarea acestora. Poți cere ajutor sindicatului pentru verificarea contractului și a statului de plată.

4. Ai dreptul la COMPENSARE CORECTĂ!

Ai dreptul la un salariu nu mai mic decât acel minimum garantat prin lege și la același tratament pe de care beneficiază naționali din țara în care te afli. Munca suplimentară trebuie plătită, conform legii.

5. Ai dreptul la CONCEDIU ȘI ZILE LIBERE!

Nimeni nu te poate obliga să lucrezi peste program și fără pauze. Ai dreptul la concediu și la zile libere în timpul unei săptămâni, conform legislației naționale.

6. Ai dreptul la INTIMITATE!

Nimeni nu îți poate limita dreptul la intimitate, iar angajatorul nu poate dicta ce faci în timpul tău liber. Ai dreptul la intimitate și viață personală.


Dacă ai decis să muncești în străinătate, ai grijă să fii în siguranță! Înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare, informează-te. Solicită consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00 sau scrie-ne pe www.migratiesigura.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?