Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Doliu în lumea muzicii. S-a stins din viață un renumit compozitor

6 iun. 2022,, 07:32   Societate
4477 0

Cunoscutul compozitor Eugen Mamot s-a stins din viață ieri la vîrsta de 81 de ani.

Vestea a fost confirmată de către feciorul său, Eugen Mamot.

Dirijorul, compozitorul, profesorul cu grad didactic superior, autorul de manuale Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. În anul 1968 a absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa – dirijat coral, iar în anul 1984 cea dea doua facultate în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţămînt superior – clasa de compoziție.

În anii 1976-1989 a fost pedagog și director al școlii de muzică din Ungheni. A ocupat funcția de redactor-șef al Departamentului Muzică al Teleradiodifuziunii din Moldova, dirijor al capelei corale „Doina” și paralel a fost întîi inspector, apoi şef de direcţie la Ministerul Culturii. În perioada anilor 1976-1996 a fost Membru al Consiliului de Conducere al Clubului „Camerton” din oraşul Moscova, condus de academicianul G. Strive. A fost directorul Centrului Republican de Creaţie Populară, a condus corul „Mugurel”, în baza căruia a fost fondat Studioul coral de copii „Lia-Ciocîrlia”, director artistic şi prim-dirijor al căruia a fost şi-a continuat activitatea în calitate de lector la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”, apoi de conferenţiar la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” şi profesor de educaţie muzicală şi dirijor al Corului de copii „Şoimii” la Liceul „Mihai Viteazul” din Chișinău. Din anul 2002 moderează Salonul Muzical de la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”.

A avut numeroase turnee artistice în Rusia, Ucraina, România ș.a. Are multe înregistrări radio cu formațiile „Mugurel” și „Lia-Ciocîrlia”.


Eugeniu Mamot este autorul a circa 300 de creaţii vocal-simfonice, instrumentale, corale, cîntece pentru copii, a realizat nenumărate aranjamente muzicale ale melodiilor şi versurilor populare etc.. A elaborat, inclusiv şi în colaborare cu alti autori, mai multe manuale şcolare de muzica, materiale didactice, a publicat articole de specialitate şi scenarii pentru filme.

A publicat doua culegeri de cîntece pentru clasele primare în vara anului 2010 și anume "Dulcea mea copilarie" și "Țara copiilor". În ianuarie 2011, a editat doua culegeri corale: "Lia-Ciocirlia" și "Culoarea Pămîntului". Tot în 2011, a apărut albumul muzical "Beu-curcubeau".

În anul 1980 este decorat cu Medalia „Eminent al Culturii” din RSSM , iar în anul 1992 obţine titlul Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova, apoi în anul 1996 obţine titlul de “Profesor cu grad didactic superior”, iar în 2001 –devine Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?