X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Magistrații au respins cererea de suspendare a decretului prin care Harunjen a fost eliberat de la șefia PG

22 dec. 2022,, 09:30   Societate
2514 0

Refuz pentru Harunjen. Judecătoria Chișinău cu sediul la Rîșcani i-a respins cererea de suspendare a decretului prin care acesta a fost eliberat din funcția de Procuror General. Argumentul instanței este că Harunjen a plecat în baza cererii de demisie, iar decretul este deja consumat. Contactat de TV8, Eduard Harunjen avea telefonul deconectat.

Privind eliberarea domnului Eduard Harunjen din funcția de Procuror General pe motiv de viciu de consimțămînt la depunerea cererii de demisie este incert la etapa actuală, urmînd a fi probat prin probe concludente și pertinente la o eventuală etapă ulterioară a examinării acesteia, respectiv, actualmente, urmare a examinării sumare, judecătorul nu poate identifica existența unor suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea respectivului act.

Eduard Harunjen poate ataca decizia judecătoriei Chișinău la Curtea de Apel, în termen de 15 zile. Fostul șef al procuraturii generale nu a comentat deocamdată hotărîrea instanței, iar telefonul îl avea deconectat. Acum o lună Harunjen a depus o solicitare la adresa Maiei Sandu, cerînd anularea decretului semnat de Igor Dodon, prin care acesta a fost demis în 2019. Acum mai bine de o lună, într-o conferință de presă, Harunjen a declarat că și-a depus demisia în urma unui șantaj, fără să dea însă mai multe detalii.

„La baza cererii mele de demisie din 2019 au stat circumstanțe care au viciat situația. Cînd un act se obține în rezultatul unui șantaj, acesta este un viciu”, a declarat ex-procuror general, Eduard Harunjen.

Pe 11 iulie 2019, procurorul general de atunci Eduard Harunjen a înaintat șefului statului, cererea de demisie, invocînd motive de sănătate. Ulterior, Eduard Harunjen a anunțat că pleacă din procuratură „cu demnitate și onoare”. În aceeași zi, președintele țării, Igor Dodon, a semnat decretul de demitere lui din funcția de procuror general. Mai tîrziu, Consiliul Superior al Procurorilor a făcut o sesizare în adresa Procuraturii Generale, solicitînd ca Eduard Harunjen să fie investigat pentru uzurparea puterii în stat, însă instituțiile statului nu au mai revenit cu detalii pe marginea acestei sesizări.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?