Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Construcția Complexului Hidroenergetic de către Ucraina a avut un impact negativ aspura rîului Nistru

3 iun. 2021,, 16:20   Societate
2806 2

Construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atît calitatea apei, cît și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor.

Acestea sînt cîteva dintre concluziile preliminare ale studiului privind impactul social și de mediu al CHN asupra rîului Nistru, comandat de PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți.

Specialiștii spune că printre efecte se mai numără reducerea debitelor maxime cu aproximativ 30% și apariția efectului pulsatoriu, cunoscut sub numele de hydropeaking (atunci cînd nivelul apei din rîu crește sau scade în funcție de deversările hidroenergetice). De asemenea, s-au observat răcirea apei rîului în perioada caldă și încălzirea în perioada rece a anului, reducerea nivelului de substanțe nutritive, fluctuații semnificative ale nivelului de oxigen și supraaglomerarea cu vegetație a rîului.

Rezultatele preliminare ale cercetării au fost prezentate la un eveniment de presă, desfășurat în contextul Zilei Nistrului, marcată în fiecare an în ultima duminică a lunii mai.

Autorii studiului constată că volumul mediu al apei în aval de CHN a scăzut cu peste 10% sau 800 milioane de m3, s-a modificat repartizarea sezonieră a scurgerii de apă, fiind înregistrate descreșteri de cca 6% în primăvară și creșteri vara și toamna, iar debitele maxime a apelor mari de primăvară au scăzut cu 38% în aval.


Ca efect a funcționării barajului Novodnestrovsk, debitele maxime ale viiturilor pluviale s-au redus de două ori.

După construcția CHN, debitele minime au crescut de două ori, fiind asigurate cele 100 m3/s stipulate în Regulamentul de exploatare, dar există și excepții. Efectul pulsatoriu este resimțit pe un sector de peste 130 de kilometri în aval, ca și schimbarea de regim termic.

Autorii studiului remarcă faptul că temperaturile maxime ale apei sînt mai scăzute decît pînă la construcția CHN și sînt atinse nu în iunie-august, ci în august-septembrie.

Studiul privind impactul social și de mediu al CHN asupra rîului Nistru urmează a prezentat părții moldovenești a Comisiei Nistrene și echipei de negociatori a Acordului de funcționare a CHN.

Menționăm că Complexul hidroenergetic nistrean a început să fie construit de către Ucraina în 1973 și prima unitate de producere a energiei hidroenergetice a fost lansată în 1983, urmată de cea de-a doua în 2002 și Centrala hidroelectrică prin pompare – în 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?