Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Stoianoglo a luptat cu demonii împotriva demonilor. 13 teze despre Stoianoglo

7 oct. 2021,, 18:00   Societate
3767 10

Cunoscuta jurnalistă moldoveană Maria Levcenco a oferit un comentariu despre situația din jurul reținerii Procurorului General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, exprimînd 13 teze în acest sens.

1. Încă înainte de victoria sa în concursul pentru funcția de Procuror General, Alexandr Stoîanoglo, un candidat cu o bună reputație, a provocat neîncredere Maiei Sandu. Din anumite motive, ea l-a considerat un candidat informal al socialiștilor și a dorit întotdeauna demisia lui.

2. După ce a preluat funcția de Procuror General, Stoianoglo și-a făcut mulți dușmani, inclusiv în sistem. Unul dintre cei mai importanți a fost fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. El a condus acest departament în perioada de vîrf a puterii lui Vlad Plahotniuc, iar acest fapt vorbește despre multe.

3. O întorsătură neașteptată a fost dibăcia cu care Viorel Morari a reușit foarte repede să cîștige încrederea liderilor partidului PAS, pentru care, contrar propriilor principii, Morari a devenit brusc mai mult decît demn de o strîngere de mână. Și atunci Morari a început să se răzbune, șoptind PAS lucruri convenabile lui. Relațiile dintre Stoianoglo și PAS s-au răcit și mai mult.

4. Între timp, Stoianoglo a venit la conducerea unei instituții a procuraturii foarte slabe, corupte și un volum imens de muncă. După ce a stabilit prioritățile, Procurorul General a anunțat investigarea furtului miliardului drept principalul său scop.


5. Șase luni mai tîrziu, bazîndu-se într-o anumită măsură, pe mărturia lui Veaceslav Platon, procurorii lui Stoianoglo au reușit în sfîrșit să ofere cazul furtului miliardului un aspect logic și să aducă oficial acuzațiile împotriva lui Vlad Plahotiuc.

6. Stoianoglo a avut o strategie. După cum a spus liderul mișcării Antimafia, Sergiu Mocanu, "el a luptat cu demonii împotriva demonilor".

7. Credeți că cel care este numit raiderul numărul unu în spațiul post-sovietic, Veaceslav Platon (a se citi - demon), ar contribui la anchetă în timp ce se afla în închisoare?

8. Și ar fi putut Platon părăsi țara dacă era un alt Procuror General? Nu cred. Și aici, din păcate, este principala problemă a lui Stoianoglo.

9. Un element important: Stoianoglo nu a putut obține sprijinul jurnaliștilor influenți, refuzîndu-le regulat să ofere interviuri. Unul dintre motive este bariera lingvistică. A fost aceasta o greșeală? Da.

10. A fost conferința de presă din 4 octombrie un discurs al unui politician? Se pare că da. A trecut liniile roșii în declarațiile sale? Da.

11. Avea alte instrumente pentru a se apăra de presiunea noului guvern care a devenit foarte tangibilă? Nu.

12. Înțelege noua guvernare că acționează față de Stoianoglo mult mai dur decît ar fi făcut Plahotniuc? Nu știu.

13. A fost noul guvern obiectiv față de el? Nici un minut.

P. S.
Din păcate, unul dintre principalele dezavantaje ale clasei politice moldovenești a fost întotdeauna dorința ei instinctivă de a controla puterea și de a numi în funcții cheie persoane, deși mai puțin potrivite, dar mai loiale. O astfel de gîndire monocromă a încetinit și încetinește progresul țării și exclude saltul său atît de necesar în dezvoltare.

Din păcate, șeful statului și partidul PAS nu sînt în stare nici măcar să audă critici. De acum înainte, toți cei care condamnă arestarea brutală a lui Alexandr Stoianoglo sînt clasați pe nedrept printre adepții lui Veaceslav Platon. Din păcate, PAS nu își dă seama că a reușit să obțină un sprijin fără precedent în alegeri datorită voturilor nu numai a susținătorilor săi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?