Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un vechi conac boieresc, în ruini

21 iul. 2020,, 08:45   Societate
3117 1

A fost conac boieresc de o însemnătate rară, dar a ajuns o ruină cu pereți jerpeliți, fără uși și fără ferestre.

Este vorba despre conacul boierului Dino Russo din satul Păuleşti, raionul Călăraşi, istoria căruia începe încă din secolul XIX, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Legenda spune că aristocratul a mers la vînătoare în pădurea de la marginea localității, iar locurile pitorești de acolo i-a plăcut atît de mult, încît a decis să-și construiască o reședința de vară.

Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie din Călăraşi: „El fiind un aristocrat, fiind elita basarabeană de atunci, şi-a permis să facă un astfel de conac cu geamuri mari, cu săli la fel de mari, destul de spaţioase, ca acolo să poată veni prietenii.”

Ani la rînd, conacul a fost vizitat de mai mulţi intelectuali, unul dintre ei fiind şi poetul rus Alexandr Pușkin, în cinstea căruia a fost numit un izvor.


Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie din Călăraşi: „El venea periodic la Păuleşti, stăteau luni întregi împreună, la o vorbă, la dezbateri intelectuale, căci aristocrația a fost dintotdeauna una citită, una cultă.”

Boierul Dino Russo şi-a amenajat şi un parc unde a sădit zeci de specii de copaci, unii rămaşi intacți şi pînă în prezent. Tot aici se află și cel mai vechi platan, care are înălțimea de 30 de metri. În perioada sovietică, conacul a fost transformat într-o tabără de odihnă pentru copii, care i-a aparţinut colhozului, iar o anexă a vilei a ajuns depozit. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, susține că aici există un potențial turistic foarte mare, dar sînt necesare investiții mari.

Ion Ștefăniță, director, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: „La nivel central, la nivel local, statul nu alocă practic niciun bănuţ pentru întreţinere, pentru lucrările de restaurare, iar atunci cînd proprietarul nu investeşte, nici statul, bunul se pierde.”

Actualul proprietar al conacului își dorește să readucă frumusețea de altă dată a conacului.

Vasile Barbăneagră, proprietarul conacului: „Mă gîndesc că pînă la sfîrșitul săptămînii voi avea deja schițele gata pentru noul proiect al conacului, dar deja știu că la capitolul bani e nevoie de circa 30 milioane de lei, adică un milion jumătate de euro.”

Vasile Barbăneagră a cumpărat de la localnici titlurile de proprietate, dar nu poate înregistra bunul la cadastru pentru că este monument protejat de stat.

În țara noastră sînt în jur de 80 de conace boierești. 80 la sută dintre ele sînt în stare degradată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?