X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Spînu, după protestul transportatorilor: „Rămîn deschis la dialog”

25 noi. 2021,, 14:22   Societate
2639 0

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în frunte cu ministrul Andrei Spînu a venit cu reacții la protestul organizat de transportatori în PMAN, astăzi, 25 noiembrie.

„Ca ministru responsabil de domeniul transporturilor, una dintre principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale. Din discuția despre tarife nu putem ignora nevoia ca transportatorii să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea. Respect dreptul transportatorilor de a protesta și îi asigur, ca și pînă acum, că rămîn deschis la dialog pentru a găsi o soluție în interesul tuturor în ceea ce privește tarifele”, a declarat Andrei Spînu, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Totodată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a adus mai multe precizări și clarificări în urma acțiunilor grupului de transportatori, care solicită majorarea tarifelor la călătoriile cu transportul de pasageri.

„În urma mai multor întîlniri între viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, secretarul de stat pe domeniul transportului, Mircea Păscăluță și reprezentanții unor asociații din domeniul transportului rutier raional și interraional, transportatorii au prezentat solicitări de a dubla, chiar și a tripla, tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri – de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km. Spre exemplu, dacă la moment tariful ChișinăuBălți este 80 MDL, ei doresc să fie 185. Un alt exemplu, Chișinău – Drochia, acum este 109 MDL, solicitarea este să fie 245 MDL. Aceste solicitări nu sînt justificate”.

La momentul actual, tariful de bază este de 60 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categorie de confort clasa II și 70 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categoria de confort clasa I. Acest preț a fost stabilit la sfîrșitul anului 2019, devenind aplicabil începînd cu 2020. Din 2020, toți transportatorii au avut dreptul de a aplica un tarif de 70 de bani.


Majorarea tarifului din 2019 (cu 14 bani – clasa II sau 30 % și 22 bani – clasa I sau 45 %) a avut drept scop motivarea transportatorilor de a investi în parcul auto și de a asigura un nivel de siguranță și confort adecvat transportului de pasageri. În acest scop a fost instituită, inclusiv obligativitatea de a trece procedura de clasificare de confort.

În anul 2020, atunci cînd a început procedura de clasificare, din 2600 autovehicule, 2074 au trecut procesul de clasificare, dintre care clasa I – 119 autovehicule, iar clasa II – 1941 vehicule.

În anul 2021, avem doar 37 de unități, care corespund clasei I de confort. De remarcat faptul că doar 30 % din numărul total de unități eligibile au trecut clasificarea, restul de 70% din autovehicule nici nu au fost prezente pentru clasificare, cu toate că această procedură este una obligatorie.

Aproape 80% din autobuzele antrenate în transportul de pasageri au o vîrstă de peste 16 ani. Doar 3,2% din autovehicule antrenate în transportul de pasageri au o vîrstă de pînă la 10 ani. 45% din autovehicule, aproape jumătate din tot transportul de pasageri, au o vîrstă de peste 20 de ani.

Amintim că, astăzi, 25 noiembrie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a desfășurat un protest în Piața Marii Adunări Naționale, transmis pe RLIVE.MD, în cadrul căruia, transportatorii cer tarife majorate și își exprimă dezacordul cu decizia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regional

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?