X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A fost lansată oficial cea de-a X-a ediție a Programului guvernamental DOR

7 aug. 2022,, 15:00   Societate
2844 0

A avut loc deschiderea celei de-a X-a ediții a Programului guvernamental Diasporă Origini Reveniri/DOR, impementat de către Biroul relații cu diaspora. Acesta este destinat copiilor și tinerilor din diaspora, care sînt născuți sau au origini în Republica Moldova, dar și celor de acasă.

Participanții au fost salutați de Doamna Prim-Ministru Natalia Gavrilița, care a adresat un mesaj cald și prietenos atît pentru tinerii din diaspora, cît și pentru părinții acestora, îndemnîndu-i să păsteze în continuare dragostea pentru limba și pentru cultura țării noastre. De asemenea, Dna Prim-Ministru a încurajat participanții să revină în țară împreună cu familiile lor, nu doar ocazional, dar și definitiv, aducînd acasă bune practici și experiențe acumulate în tările lor de reședință.

O prezență emoționantă în cadrul evenimentului de deschidere a Programului, alături de echipa Biroului relații cu diaspora a fost cea a Marianei Țurcanu, consiliera Prim-Ministrei pe domeniul diasporă. Precizăm că, Mariana Țurcanu, sau Meg a fost cea care a pus bazele taberei DOR în anul 2013, fiind și primul trainer îndrăgit de toți participanții inclusiv și de la edițiile ulterioare.

Amintiri prețioase, despre DOR a împărtășit și Valeriu Sajin, consultant național BRD – primul angajat în cadrul Biroului relații cu diaspora, care a urmărit din prima zi parcursul instituției și Programele pe car ele implementează.

Nadejda Zubco, șefa BRD a retrăit bucuria întîlnirii cu participanții la edițiile anterioare ale Programului DOR, afirmînd că anume acest Program a avut un impact extraordinar în procesul adaptării sale în cadrul Biroului.


Un mesaj plin de DOR și recunoștință a transmis și Cătălin Danu, din Portugalia, unul din primii participanți ai Programului. Fiind încurajați de părinții lor, atît Cătălin cît și fratele său Sorin Danu – un alt DOR-uleț fidel, au învățat limba de la cea mai fragedă vîrstă.

Lansarea Programului a fost urmărită de participanți din mai multe țări așa precum Italia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Portugalia, Germania, Iordania, Federația Rusă, Republica Moldova.

Precizăm că, începînd cu anul 2013 și timp de 7 ani participanții de peste hotare reveneau în țară pentru 10 zile, timp în care erau familiarizați cu tradițiile și cultura plaiului natal al părinților. Odată cu declararea pandemiei de coronavirus, formatul Programului a fost adaptat la cerințele timpului, iar activitățile desfășurîndu-se în format online. În acest an participanții urmăresc programul DOR de la distanță din cauza problemelor de securitate din regiune, iar întîlnirile se produc în spațiul virtual pe pagina de facebook DOR.Moldova.

Dor este unicul Program guvernamental ce are menirea de a sensibiliza copiii și tinerii din generația a doua de migranți, privind păstrarea identității culturale, naționale și respectiv, de a crea legături emoționale cu țara de origini – Republica Moldova. Amintim că, ediția din acest an se desfășoară în format online, pe pagina de facebook, https://www.facebook.com/dor.moldova în perioada 6-15 august.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?