X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Slovacia este a doua țară din UE care a înregistrat Sputnik V

2 mar. 2021,, 09:32   Societate
1875 3

Republica Slovacă a autorizat vaccinul rusesc Sputnik V. Primele doze au fost livrate luni, în data de 1 martie. Astfel, Slovacia devine al doilea stat din Uniunea Europeană, după Ungaria, care înregistrează Sputnik V.

„Puteți vedea în spatele meu un prim transport din cele două milioane de vaccinuri Sputnik V”, a declarat premierul slovac Igor Matovic, în cadrul unei conferinței de presă pe care a susținut-o la aeroportul din Kosice, oraș aflat în estul Slovaciei.

În ultimele săptămîni, Slovacia a manifestat un interes tot mai mare pentru vaccinul rusesc.

„Este corect să cumperi vaccinul rusesc, deoarece COVID-19 nu știe nimic despre geopolitcă”, a adăugat prim-ministrul Slovaciei.

„Nu am o problemă în a lua eu însumi un Sputnik”, a continuat el.


Marek Krajci, ministrul slovac al Sănătății, a anunțat că va semna un decret care să permită folosirea vaccinului rusesc, care nu a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. La ora actuală, doar trei seruri au primit undă verde la nivelul UE – Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca – iar un al patrulea ar putea fi aprobat în curînd, cel de la Johnson & Johnson.

„Va dura cel puțin două săptămîni pînă vom putea începe vaccinarea”, a mai spus ministrul Krajci.

Slovacia a înregistrat o medie de 22,66 de decese asociate COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, fiind urmată de țara vecină Cehia (20,51), arată un bilanț al AFP.

La rîndul lor, duminică, autoritățile din Cehia au anunțat că și ele au plasat o comandă pentru doze de Sputnik V. Mai mult decît atît, Austria spune că este în discuții pentru a perfecta o livrare, ba chiar pentru a participa la producția vaccinului rusesc.

Rusia a dat undă verde vaccinului Sputnik V în august 2020, înainte de studiile clince pe scară largă, iar viteza cu care s-a desfășurat procedura a stîrnit îngrijorări.

Cu toate acestea, luna trecută, jurnalul medical The Lancet a publicat rezultatele unei cercetări care arată că serul este sigur și este eficient în proporție de 90%.

Pînă în prezent, 39 de țări din lume au autorizat preparatul rusesc, inclusiv Republica Moldova. Cu toate acestea, potrivit lui Ninel Revenco, coordonator al Campaniei de vaccinare în țara noastră, Moldova va folosi doar vaccinurile aprobate de organizațiile internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?