X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cît a plătit Moldova pentru 100 de mii de doze de vaccin chinezesc

29 apr. 2021,, 11:30   Societate
3819 0

Republica Moldova a plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac, de la producătorul chinez Sinovac. Respectiv, cursul complet de vaccinare pentru o persoană ne costă din bani publici 27 de dolari, adică aproximativ 482 de lei și 88 de bani.

Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către o sursă verificată care a solicitat să-i păstrăm anonimatul.

Compania chineză Sinovac ar fi solicitat 15 dolari pentru o doză, dar în urma negocierilor cu CAPCS s-ar fi ajuns la prețul de 13.5 dolari. Ce-i drept, nu e clar cît a costat și transportul vaccinurilor, întrucît serviciul de presă al Parlamentului a scris ieri că doi piloți moldoveni cu o navă a Air Moldova au adus vaccinurile la Chișinău.

Pentru comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Uniunea Africană) și 14 dolari (pentru Comisia Europeană), conform unei baze de date a UNICEF pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor anti-Covid. Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și a costat între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Autoritățile au anunțat că vor procura tocmai 400.000 de doze de același producător. Prima tranșă de 100.000 de doze a ajuns în Republica Moldova ieri. Alte 150.000 de doze au venit cu titlu de donație. Întrebate în repetate rînduri cît au plătit pentru vaccinul CoronaVac autoritățile din Sănătate au refuzat să divulge această informație, pe motiv că există în contract o clauză de confidențialitate referitoare la preț. Totuși, este important de menționat că vorbim despre bani publici, iar cetățenii Republicii Moldova au dreptul să știe cum au fost cheltuiți banii lor.


Amintim că la sfîrșitul lunii martie, CAPCS a anunțat o licitație publică pentru procurarea vaccinurilor anti-Covid, iar în paralel a încceput o procedură de negociere directă cu marii producători. Sănătate INFO a scris deja că scrisorile către producători au fost trimise înainte cu cinci zile înainte de începerea analizei ofertelor, ceea ce a împiedicat cu siguranță mulți producători să atragă atenția ofertei Republicii Moldova.

Așa cum era de așteptat, CAPCS nu a primit nicio ofertă, nici pentru licitația publică, nici pentru negocierile directe. Totuși, Sinovac ar fi fost singura companie care ar fi fost interesată să vîndă țării noastre vaccinuri.

Vaccinul CoronaVac nu este precalificat de OMS. Deși era stabilit ca grupul SAGE al OMS să se pronunțe la sfîrșitul lunii aprilie, decizia a fost amînată. Mîine, 29 aprilie, SAGE ar trebui să se întîlnească într-o ședință pentru a discuta ultimele date din studiile clinice din etapele I-III.

Cît de eficient este vaccinul chinez Sinovac?

Nu este clar de ce vaccinul chinezilor costă atît de mult, dacă nici rata de eficacitate nu pare să fie atît de mare. CoronaVac este încă în faza trei de testare, iar rezultatele datelor ar trebui să fie publicate în trimestrul trei al acestui an. Problema este că pînă acum datele privind eficiența acestui vaccin sînt contradictorii.

Un studiu chinez publicat în revista științifică The Lancet conține doar informații din prima și a doua fază a studiilor CoronaVac în China. Zhu Fengcai, unul dintre autorii lucrării, a declarat că aceste rezultate - bazate pe 144 de participanți în studiul de fază 1 și 600 în studiul de faza a doua - au arătat că vaccinul este „potrivit pentru utilizarea de urgență”.

CoronaVac a fost supus unor studii de fază a treia în diferite țări. Datele intermediare din Turcia și Indonezia au arătat că vaccinul ar fost eficient în proporție de 91,25% și respectiv 65,3%. Cercetătorii din Brazilia au spus inițial că a fost eficient cu 78% în studiile lor clinice, dar în ianuarie 2021 a revizuit această cifră la 50,4%, după ce au inclus mai multe date în calculele lor, scriu jurnaliștii de la BBC. Sinovac a fost aprobat pentru utilizare de urgență în grupurile cu risc ridicat din China din iulie.

Conform ultimelor date de la OMS, Sinovac se află încă la etapa de evaluare pentru precalificare. Procedura trebuia să fie încheiată la sfîrșitul lunii aprilie, dar a fost amînată din motive necunoscute. La începutul lunii mai ar trebui să existe o decizie din partea OMS.

Ce opțiuni avea Republica Moldova?

Cel mai ieftin ser anti-Covid pînă astăzi este cel produs de Universitatea Oxford și compania britanico-suedeză AstraZeneca. Serul se produce la trei unități, în Marea Britanie, India și Coreea de Sud și pentru toate există o autorizare din partea EMA, dar și o recomandare de utilizare de urgență din partea OMS.

Nu este clar cît de repede sau nu ar fi putut Republica Moldova să reușească să obțină un contract cu AstraZeneca, dar cert este că după ce unele țări au anunțat că vor înceta să mai folosească serul, lăsînd neutilizate dozele rămase, Moldova ar fi putut avea șanse mai mari. Or, serul AstraZeneca costă între 2 și 5 dolari, la o rată de eficacitate de 70%.

Sinovac, istoric de mituire a funcționarilor publici pentru urgentarea aprobării vaccinurilor

În China, există două cele mai importante vaccinuri anti-Covid. Pe scară largă, în cadrul unui program național, este folosit serul produs de Sinopharm, companie de stat. Al doilea, este cel produs de Sinovac, o companie destul de controversată, cu istoric de mituire a autorităților de reglementare în domeniul medicamentelor din China tocmai pentru a grăbi autorizarea a diverse vaccinuri.

Washington Post scrie scrie că într-o mărturie în instanță din 2016, fondatorul și directorul executiv al Sinovac, Yin Weidong, a recunoscut că a acordat mită de peste 83.000 de dolari în perioada 2002-2011 lui Yin Hongzhang și soției sale, un oficial de reglementare care supraveghea procedura de evaluare a vaccinurilor. Yin Hongzhang a mărturisit că a accelerat certificatele de vaccinare ale Sinovac în schimb.

Acei ani au corespuns perioadei de izbucnire a Sinovac, cînd start-up-ul de biotehnologie fondat în 2001 a fost ales de către oficialii de la Beijing pentru a conduce dezvoltarea de vaccinuri împotriva SARS, gripei aviare și gripei porcine. Yin Hongzhang a fost condamnat în 2017 la un deceniu de închisoare pentru luarea de mită de la Sinovac și de alte șapte companii. Yin Weidong de la Sinovac, cel care a dat mită, acum în vîrstă de 56 de ani, nu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?