Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Cîți moldoveni dețin permis de armă

20 noi. 2021,, 16:30   Societate
2822 0

La evidenţa Poliţiei se află 65.906 de persoane fizice care deţin 78.020 de arme.

Din numărul total, cele mai multe sînt cu ţeava lisă, aproximativ 48.228 de arme. Acestea sînt urmate de cele cu țeavă ghintuită, peste 24,4 mii, iar 5.478 sînt neletale, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Totodată, la evidenţă sînt 239 obiective a sistemului autorizări care dețin în posesie 4.372 de arme.

În primele nouă luni ale anului au fost efectuate în total 23.739 verificări privind respectarea condițiilor de păstrare a armelor. Ca urmare, au fost înaintate trei prescripții în adresa persoanelor juridice privind necesitatea întreprinderii măsurilor de lichidare a încălcărilor depistate şi excluderea cazurilor de neexecutare a prevederilor legislaţiei în vigoare.

În această perioadă fost înregistrate 64 de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc, cu opt mai multe decît în ianuarie-septembrie 2020.


Din numărul total de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armei de foc, au fost stabiliţi 59 de infractori, iar în cazul a cinci infracţiuni, autorii nu au fost stabiliți.

Urmarea încălcărilor depistate, pe parcursului anului curent au fost iniţiate 607 de proceduri de retragere a permiselor de armă, cu anularea sau suspendarea acestora.

Poliția atenționează că posesorii de arme trebuie să țină cont de un șir de reguli și recomandări privind folosirea sau aplicarea armelor. Admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma se sancționează contravenţional sau penal şi se retrage sau se anulează permisul de portarmă.

În acest context, forțele de ordine insistă asupra faptului ca posesorii de arme:

- să nu poarte arme în stare de ebrietate;

- să se abţină de la folosirea armelor;

- să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale;

- să se abţină de la folosirea armelor atunci, cînd nu există pericol real sau cînd acesta poate fi evitat;

- să nu poarte armele la întruniri sau alte măsuri de masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală, precum şi a celor din jur;

- să nu fie admis accesul la arme a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine;

- să nu lase armele în genţi, autoturisme sau în alte locuri fără supraveghere.

- să nu poarte armele la întruniri sau alte evenimente publice pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea lor şi a celor din jur.

Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă de pînă la 42.500 lei sau închisoare de pînă la trei ani.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?