Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Medicii de la sate, o raritate: Cei mai mulți lucrători sunt pensionari

18 mai. 2022,, 00:30   Societate
36232 0

Pe an ce trece, în satele din Republica Moldova rămîn să muncească tot mai puțini medici. Doar în ultimii trei ani, peste două mii au plecat din sistem, iar majoritatea celor care au rămas sînt pensionari. În satul Caracui din raionul Hîncești, de exemplu, în prezent, lucrează patru medici, dintre care doar unul este tînăr specialist, iar trei sînt trecuți de 70 de ani. Doctorii spun că își fac în continuare datoria, deoarece oamenii au nevoie de ei.

Deși s-a pensionat de ani buni, doamna Liuba spune că vîrsta nu este un impediment, dacă ai sănătate și energie, și dacă vrei să muncești. Activează în domeniu medical de aproape 55 de ani, dar și acum mai are emoții, atunci cînd își amintește de perioadă în care ajuta femeile din sat să aducă pe lume copii.

„Numai în maternitate am lucrat din 1964 pînă în 1985, apoi maternitatea s-a închis și am trecut la ambulatoriu. Unul Domnul m-a ajutat și am trecut prin toate, am avut nașteri foarte grele, aici, pe loc, dar mulțumesc Domnului că am scăpat toate viețile”.

Recunoaște că, în ultima vreme, obosește mai repede, dar oamenii au nevoie de ea și asta o motivează și o face mai puternică.


„Iubesc profesia și am iubit-o, dar deja nu mai pot. Vreau să ajut omul, dacă se întîmpla să mă sune cineva noaptea, niciodată nu a fost ca să nu ridic receptorul sau să nu ajut, niciodată”.

Și doamna Ecaterina este la pensie, însă continuă să activeze la centrul medical din sat, pentru că nu tinerii nu vin să lucreze în sat. Spune că munca de asistentă medicală, în general, presupune mult efort, dar să muncești la sat este și mai greu, deoarece trebuie să știi ceea ce știe și medicul generalist, pentru a fi gata oricînd să acorzi ajutorul necesar.

„Profesia noastră e cea mai umanitară din toate profesiile și mai ales în sat, nu e ca la oraș. Aici trebuie să fim universale, să cunoaștem toate ramurile principale ale medicinei. Primul ajutor noi îl acordăm. La sat este mult de lucru, dar ne descurcăm ”.

Își face și ea munca de mai de 52 de ani, iar între timp, a înțeles că oamenii au nevoie de ea. De aceea, spune că va continua să muncească, atîta cît o vor ține puterile.

„La timp trebuie să fim la serviciu, pentru că, atunci cînd venim deja oamenii ne așteptă la ușă.

- La domiciliu mergeți pe jos sau cu mașina?

- Nu, niciodată nu am mers cu mașina, iată dintr-un capăt al satului, în altul.

- Vă este greu?

- Nu, este plăcut, îmi continui activitatea mai departe. Deocamdată e suportabil.”

La rîndul său, medicul de familie din acest sat, recunoaște că îi este greu, pentru că au puțini lucrători medicali. Domnul Boris Lîsîi este un exemplu demn de urmat, pentru că este medic de familie la șase sate. Spune că își repartizează timpul așa ca să reușească peste tot.

„Eu sînt medic la 6 sate, începînd cu Sarata-Galbena, Caracui, Bratianovca, Coroliovca, Cărpineanca, Valea-Florii. Cîteodată venim și o dată în săptămînă și două ori în săptămînă, atunci cînd e necesar. Nu ne conducem după un grafic stabil. ”

În sala de proceduri, am întîlnit și o asistentă medicală tînără, care spune că a decis să muncească la sat, din motiv că nu sînt lucrători medicali.

„Este nevoie de lucrători medicali, trebuie de lucrat, nu sînt ajunge personalul. Nu m-am gîndit niciodată să mă duc la oraș, îmi place aici și colectivul e bun. ”

Oamenii care își așteptau rîndul pentru o consultație ne-au spus că sînt recunoscători lucrătorilor medicali care, deși sînt la pensie, continuă să muncească.

„sîntem mulțumiți, să mai aibă răbdare și putere să ne mai primească, avem noroc de ei. ”

„De asta și lucrează cei care sînt la pensie, pentru că noi nu avem lucrători. Puține cadre didactice avem și la școală. Tot îs puțini lucrători. Mulțumim că avem medici în sat, sîntem mulțumiți. ”

„sînt mulțumită, iată mergem în clasa întîia, ne pregătim de școală, ne-au sunat, ne-au programat. Noi și am uitat că trebuie să dăm analize. ”

Potrivit Federației Sindicale „Sănătatea” din Republica Moldova, pe an ce trece, tot mai mulți medici pleacă din sistem.

„Nu putem spune că acest lucru se întîmplă numai din cauza salariilor, mici. De fapt, acei tineri, care și-au dedicat studiile pentru a deveni lucrători medicali, mai doresc să aibă și condiții decente de muncă, să fi asigurați cu tot necesarul, cu echipament, pentru a-și putea onora profesia de lucrător medical.”

Numărul cadrelor medicale din țara noastră, care au atins vîrsta de pensionare, dar continuă să muncească în sistemul de sănătate, crește de la an la an cu cel puțin 100 de specialiști. Ministerul Sănătății recunoaște că există o lipsă de cadre medicale tinere, dar care nu poate fi suplinită în timp scurt. Instituția, într-un răspuns pentru TV8, afirmă că elaborează politici motivaționale, care să-i încurajeze pe tinerii specialiști să lucreze în sate. Anul trecut, în țară, erau înregistrați peste 1650 de medici de familie, arată datele Agenției Naționale de Sănătate Publică. Totodată, cei de la Agenție declară că nu există informații despre cîți dintre ei sînt pensionari. Datele din iulie anul trecut arătau că, în medicina primară, ar mai fi nevoie de aproximativ 140 de specialiști.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?