Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Astăzi marcăm Ziua mondială împotriva traficului de persoane

30 iul. 2020,, 15:43   Societate
2534 0

Ziua mondială împotriva traficului de persoane se marchează anual la 30 iulie.

Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor, transmite Agerpres.

"De ziua mondială împotriva traficului de persoane e necesar să ne reafirmăm angajamentul de a opri infractorii să exploateze fără milă unii dintre oameni, să îi oprim pe aceia care vor să obţină profit pe această cale şi să ajutăm victimele să-şi reconstruiască viaţa", afirmă secretarul general al ONU, António Guterres.

Traficul de persoane reprezintă o infracţiune prin care sînt exploataţi copii, femei şi bărbaţi în diferite scopuri, inclusiv muncă forţată şi sex. Începînd cu 2003, Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC) a adunat informaţii despre aproximativ 225.000 de victime ale traficului de persoane, detectate în întreaga lume. La nivel global, ţările detectează şi raportează tot mai multe victime şi condamnă tot mai mulţi traficanţi. Acesta este rezultatul unei capacităţi sporite de identificare a victimelor şi/sau al unui număr crescut de victime traficate, se arată pe site-ul amintit.

"Fiecare ţară din lume este afectată de traficul de persoane, indiferent dacă este o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime. Traficanţii din întreaga lume continuă să vizeze femei şi fete. Marea majoritate a victimelor identificate ca fiind victime ale traficului de exploatare sexuală şi 35% dintre persoanele traficate pentru muncă forţată sînt femei. Conflictele agravează în continuare persoanele vulnerabile - grupurile armate exploatînd civili, iar traficanţii vizînd persoane strămutate forţat. Datele arată, de asemenea, că traficul de persoane există în jurul nostru, întrucît ponderea persoanelor traficate în propria ţară s-a dublat în ultimii ani (...), potrivit Raportului global UNODC 2018 privind traficul de persoane".


Ziua mondială împotriva traficului de persoane reprezintă un prilej de a îndemna autorităţile din toate ţările la acţiune pentru a stopa această infracţiune, prin descoperirea traficanţilor, prin protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor.

În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de acţiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnînd guvernele din întreaga lume să adopte măsuri coerente şi coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de fiinţe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea şi consolidarea securităţii în întreaga lume.

Traficul de persoane constituie o infracţiune gravă şi, totodată, o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor sale, oferă asistenţă statelor membre în eforturile lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane). Acest fenomen al traficului de persoane este o problemă globală şi reprezintă una dintre cele mai grave infracţiuni din lume, care afectează viaţa a milioane de oameni şi le lezează demnitatea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?