Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sandu Grecu, despre demiterea directorilor de teatru: „Un gest amatoricesc”

7 sep. 2022,, 14:19 (reactualizat 7 sep. 2022,, 17:22)   Societate
4685 0

Reforma teatrelor din R. Moldova pornită de ministerul Culturii nu este privită cu ochi buni de oamenii de cultură. Directorul Uniunii Teatrale, Sandu Grecu, a declarat pentru Noi.md că demiterea actualilor directori de teatre și demararea unui concurs pentru ocuparea acestei funcții este „un gest puțin amatoricesc și neprofesionist”.

Directorul UNITEM se arată sigur că odată cu această reformă, teatrele se vor ruina și că ministerul Culturii nu vrea decît să numească persoane comode în funcția de director de teatru, care să aducă doar laude guvernării.

„Dacă nu vă pasă de instituția care se va ruina, numiți voi în funcția de director pe cine vreți voi, pe cine vă bate din palme, cine vă laudă. Venirea și plecarea permanentă a noilor cadre nua duce folos instituției. E o prostie! Pînă la urmă se pun persoanele convenabile guvernării. Este de groază în jumătate din instituțiile statului ce se petrece cu oameni absolut neprofesioniști.

Acolo unde teatrul are succese modeste, acolo unde nu funcționează, unde coelctivul este într-o lene sau stagnare, acolo unde politica repertorială lasă de dorit, unde planul financiar este la zero, unde publicul demult nu mai cumpră bilete și nu mai vrea să vină - acolo trebuie aleși dorectori prin concurs, în baza rezultatelor instituției.

Ministerul Culturii vrea să-și pună directori la teatre probabil după criterii politice. Noi ori apreciem oamenii de creație, ori introducem un totalitarism sau un stat captiv cu teatre captive”, a declarat Sandu Grecu.


Grecu spune că și încercarea de a-l da afară de la șefia Teatrului „Anton Cehov” pe Constantin Haret i se pare lipsită de logică: „Dacă 99% din angajații Teatrului Cehov sînt pentru Constantin Haret, care lucrează în condiții grele, de ce să-l schimbi? Pentru că nu-i place cuiva sau a obosit cineva de el?”.

„Va veni avel director, se va gîndi la propria lui soartă, ce să monteze, ce neamuri să-și aducă, își va forma un repertoriu și va pleca. Îi va fi indiferent de tot ce se întîmplă. Se vor distruge teatrele. Asta nu este fabrică. Teatrul este o instituție în care se creează și se cere timp. Teatrele își au spectatorii lor deja. Din lipsă de viziune și concept asupra schimbării în direcția culturii, ministerul s-a apucat de flecuștețe, să arate că muncește.

Cultura trebuie începută din sate, acolo unde stau case de cultură devastate, unde este un dezastru, unde curg acoperișurile, unde nu se încălzesc, unde satele nu au văzut spectacole de la Independență”, mai spune Sandu Grecu.

Reamintim că, Directorul Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, Constantin Haret, a fost înștiințat recent de către Ministerul Culturii despre încetarea contractului de muncă, începînd cu 28 septembrie curent. Un preaviz în acest sens, în care se face trimitere la prevederile Codului muncii, i-a fost expediat directorului Teatrului „A. P. Cehov”, încă la sfîrșitul lunii august.

Portalul de știri Noi.md a discutat cu ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a precizat că această decizie a fost luată pentru a asigura implementarea legislației în vigoare.

Prin urmare, Ministerul va organiza în scurt timp un concurs pentru postul de manager al instituției, la care vor putea participa toți cei interesați, inclusiv actualul director – Constantin Haret.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?