Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tratamentele sanatoriale s-au scumpit cu până la 20%

12 mai. 2022,, 08:45   Societate
2727 0

Scumpirile în lanț au afectat și costul tratamentului în sanatorii.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, pînă acum, anual, de bilete de tratament se puteau bucura mai multe categorii de persoane, însă din cauza creșterii prețurilor la majoritatea produselor și medicamentelor, a energiei și combustibililor, anul acesta, numărul beneficiarilor va fi mai mic. La rîndul lor, directorii de sanatorii confirmă că toate serviciile s-au scumpit cu pînă la 20%, iar din această cauză, ei duc lipsă de clienți.

Directorii de sanatorii susțin că, față de anul trecut, costul unui bilet de tratament balneosanatorial a crescut considerabil, iar din acest motiv, au mai puțini clienți. Sunt optimiști, însă, și cred că, în al doilea și, respectiv, al treilea trimestru, vor avea mai mulți beneficiari.

„Anul trecut, a fost 400 de lei pe zi, iar anul acesta e 500 de lei, aproape 20%”.

Directorii de sanatorii spun că scumpirea biletelor de tratament a survenit din cauza scumpirilor în lanț a gazului, produselor și serviciilor.


„Produsele alimentare, produsele balneologice, inclusiv gazul, care noi sîntem într-o zonă, unde noi ne încălzim șase luni pe an, deoarece sîntem în pădure și aici e mai frig decît în urbe. Și dacă să luăm metrul cub de gaz, s-a scumpit cu peste 300%”.

Și alți manageri din sanatorii afirmă că scumpirile, inclusiv a medicamentelor, au afectat costul biletelor de tratament:

„Tot ce ține de produse alimentare, petroliere, remediile medicamentoase și balneologice, pentru că noi facem tratament balneosanatorial. În prețul biletului de tratament se procurtă sau se achiziționează de către Casa Națională, rentabilitatea nu este prevăzută”.

„ - Sînt și servicii, și condiții, alimentația, aer curat, plimbările la aer curat. De la serviciu se dă foaia, dar noi oricum achităm 1500 - 1600 de lei.
- Au compensat.
- Da, am ajuns aici cu foaie de la sindicat”.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, biletele de tratament în sanatorii sînt achiziționate, anual, prin licitații publice. Totodată, pentru persoanele asigurate, în anul 2021, au fost alocate tratamente balneosanatoriale în sumă de 30 de milioane de lei. În acest an, însă, vor fi mai puțini beneficiari, spun reprezentanții CNAS.

„ 80% din costul total al biletului se achită de Casa Națională din contul asigurării sociale a bugetului de stat. Față de anul trecut, prețul biletului de tratament a crescut cu 15%, în anul curent. În trimestru I, s-au achiziționat 1300 de bilete și urmează să fie achiziționate pentru veterani - 5800 de bilete”, a declarat consultant CNAS, Victoria Dogotari.

În anul 2021, pentru persoanele asigurate, au fost achiziționate 5300 de bilete de tratament, prețul mediu pentru unul fiind de 5700 de lei. Astfel, 80% din costul total al biletului se achită de Casa Națională din contul bugetului asigurării sociale de stat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?