X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

De la 1 august, concertele în aer liber vor fi permise, dar cu anumite condiții: Detalii

29 iul. 2020,, 08:30   Societate
4399 0

De la 1 august, instituţiile teatral-concertistice şi de cinema din țară vor avea voie să organizeze evenimente sau acţiuni culturale, în aer liber, însă vor fi obligați să respecte o serie de măsuri de precauţie întru evitarea îmbolnăvirii şi limitarea răspîndirii infecţiei cu COVID-19.

Înaintea organizării unui spectacol, instituţiile teatral-concertistice şi de cinema trebuie să solicite acreditare din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a evenimentelor/acţiunilor culturale în aer liber.

Asumarea riscurilor ce revin în urma participării la un eveniment se face de către toţi participanţii: spectator, artist, furnizor de servicii sau lucrător.

La eveniment nu vor participa mai mult de 50 de persoane, iar spațiul va trebui să fie amenajat astfel încît să permită menţinerea distanţei fizice de 1 metru între persoane, excepţie făcînd membrii aceleaşi familii şi/sau grupuri de pînă la 3 persoane.

Printre regulile impuse se numără:

  • Delimitarea clară a spaţiului în care se va desfăşura evenimentul.
  • Evitarea aglomeraţiei la intrarea în spaţiul delimitat; accesul în spaţiu se va face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1 metru; stabilirea fluxurilor de intrare/ieşire separate, unice pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice.
  • Evitarea ruperii sau atingerii biletelor.
  • Angajaţii/organizatorii/publicul vor purta obligatoriu mască pe toată durata evenimentului, masca trebuie să acopere atît gura, cît şi nasul.
  • În cazul în care angajaţii/organizatorii evenimentului au fost în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecţie cu COVID-19 se vor izola la domiciliu şi vor respecta regulile de siguranţă generale.
  • Promovarea măsurilor de igienă individuală; plasarea de soluţii dezinfectante la intrare în spaţiul evenimentului; instruirea personalului privind măsurile de igienă; menţionări repetate pentru măsuri de siguranţă; igienizarea frecventă a mîinilor şi evitarea atingerii feţei cu mîinile neigienizate.
  • Plasarea, la loc vizibil, a anunţurilor scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces în cadrul delimitat aferent evenimentului.
  • Măsurarea temperaturii, precum şi efectuarea triajului observaţional la intrarea în zona delimitată a evenimentului pentru echipa de organizare, echipa artistică şi pentru public. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces la eveniment. Nu se va permite accesul persoanelor simptomatice (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată) şi nici al celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,0°C.
  • Dezinfectarea frecventă a suprafeţelor utilizate de mai mult de o persoană.
  • Dezinfectarea echipamentului tehnic, astfel încît procedura de curăţare şi igienizare a acestora, să nu afecteze calitatea şi proprietăţile materialelor şi echipamentelor.
  • Se vor evita scenele cu contact apropiat (la o distanţă mai mică de 1 metru).
  • Se va evita organizarea consumului de produse alimentare şi băuturi alcoolice; pot fi distribuite băuturi răcoritoare pentru consum individual.
  • Interzicerea reutilizării pliantelor, broşurilor şi altor materiale informative în format fizic.

În cazul în care spaţiul va dispune de scaune, acestea vor fi poziţionate de către organizator la o distanţă de 1 metru între ele. în cazul în care spaţiul nu dispune de scaune, iar publicul vine cu propriile pături sau perne, organizatorul va marca solul astfel încît să creeze spaţii care să respecte distanţarea socială pentru fiecare persoană, precum şi spaţii mai mari pentru familii şi/sau grupuri de pînă la 3 persoane.

Dezinfectarea tuturor scaunelor va avea loc după şi/sau înaintea fiecărui eveniment. Obligatorie va fi și asigurarea cu personal de curăţenie, instruit profesional, într-un număr suficient. La fel, este necesară și asigurarea cu personal de suport, instruit profesional pentru evitarea aglomeraţiilor în timpul evenimentului.

Scena va avea o dimensiune suficient de mare pentru ca actul artistic să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi distanţarea socială să poată fi respectată.

Persoanele care organizează şi coordonează fiecare eveniment (de exemplu, organizator, director, director tehnic etc.) sînt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor măsuri obligatorii, în vederea reducerii riscului de infecţie.

Măsuri care privesc prestaţii artistice, unde este aplicabil:

  • Accesul şi evacuarea echipelor de organizare, lucrătorilor şi artiştilor se vor realiza prin locuri/porţi separate de cele pentru spectatori şi/sau la intervale orare diferite.
  • Artiştii interpreţi trebuie să îşi aducă propriile microfoane, instrumente, căşti şi alte echipamente pe care le folosesc.
  • Dacă scena se situează la acelaşi nivel cu spectatorii, distanţa între interpreţi şi public va fi de cel puţin 3 metri. Dacă scena este mai sus decît spectatorii, distanţa minimă va fi de 4 metri.
  • Scena va fi marcată pentru a facilita distanţarea dintre artişti.
  • Scena va avea o dimensiune suficient de mare pentru ca spectacolul/evenimentul să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi distanţarea socială să poată fi respectată.
  • Toate măsurile de siguranţă şi sănătate vor fi respectate şi în timpul repetiţiilor şi probelor etc.
  • Machiajul şi coafura se vor efectua cu respectarea regulilor generale: menţinerea distanţei fizice, limitarea contactului apropiat, igienizarea mîinilor şi dezinfecţia suprafeţelor înainte şi după şedinţa de machiaj/coafor.
  • Asistenţa la echipare/îmbrăcare va fi limitată la minimum posibil.
  • Vestiarele vor fi dezinfectate ori de cîte ori este nevoie.

Acreditarea de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a evenimentelor/actiunilor culturale desfăşurate în aer liber de către instituţiile teatral-concertistice si de cinema se efectuează în baza unui demers înaintat la minister cu minimum 2 săptămîni înainte de desfăşurarea acestora.

Demersul se depune exclusiv în format electronic la adresa mecc@mecc.gov.md şi va include în mod obligatoriu Regulamentul evenimentului pentru care se solicită acreditarea.

Nu pot fi acreditate evenimentele/acţiunile culturale care nu includ în Regulament menţiuni exprese legate de măsurile de respectare normelor de sănătate publică.

Respectarea Regulamentului evenimentului va fi asigurată de către organizatori.

Organizatorii vor informa în mod obligatoriu organele de respectare a ordinii publice despre data, ora şi locul desfăşurării evenimentului şi la solicitare, le vor prezenta acestora scrisoarea de acreditare de la minister.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?