Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Spotul privind sterilizarea masculină încinge spiritele. Nemerenco a găsit vinovatul

14 iul. 2022,, 09:31   Societate
3798 0

Spotul Ministerului Sănătății privind sterilizarea masculină încinge spiritele între ministra Sănătății, Ala Nemerenco și fostul premier Ion Chicu.

Ministra spune că „video care a stîrnit comentarii controversate face parte din campania de informare „Planifică-ți viața! Alege metoda de contracepție care ți se potrivește!”, finanțată și realizată de unul din partenerii internaționali de încredere a Ministerului Sănătății, UNFPA, iar campania a fost lansată în iulie 2020 în perioada conducerii ministerului de către Viorica Dumbrăveanu”. „Unui domn fost (care nu prea aduce a domn) nu i s-a explicat de către partidul său cu specializare medicală că procedura de sterilizare e parte din campania de planificare familială inițiată de guvernarea dumisale”, a mai adăugat aceasta, cu referire la fostul premier, Ion Chicu. Ultimul a venit cu o reacție.

„UNFPA își are obiectivele sale în domeniul sănătății reproductive și sexuale la nivel global, și o largă flexibilitate ce ține de campaniile media. Pe de altă parte, Ministerului Sănătății se conduce de faptul că activitatea promoțională a serviciilor medicale și medicamentelor sînt guvernate de reguli complexe cu scopul de a menține un echilibru în informarea populației și consumul rațional al acestora, și trebuie să o tratăm cu mare atenție deoarece poate cauza interpretări eronate care ar duce la decizii eronate. Aici e important consultul medical și informarea efectuată personalizat de către medici.

În rest, Campania continuă și mulțumim UNFPA pentru toată susținerea pe care o avem, în special acum, în această perioadă complicată, prin implicarea în foarte multe activități, inclusiv suportul în dotarea centrelor perinatale din țară cu echipamente moderne.

Fostul premier, Ion Chicu, a îndemnat „ministra să dea dovadă de competență profesională și să nu denatureze și confunde noțiunile legate de sănătatea reproducerii cu noțiunile de intervenții chirurgicale, realizate la indicații stricte medicale sau sociale”.


„De la proiectul destinat consultării în domeniul planificării familiale de către medicii de familie și medicii obstetricieni-ginecologi (lansat în 2020), e doar un PAS ... pînă la sterilizarea bărbaților și femeilor. E grav cînd persoana cu studii medicale și ,,master în sănătate publică” nu cunoaște că ,,Asigurarea grupurilor vulnerabile cu contraceptive” și sterilizarea ireversibilă a femeilor și bărbaților sînt lucruri total diferite!

Este cu adevărat jalnică și ridicolă încercarea „diplomatei” de a-și îndreptăți indulgența pentru promovarea sterilizării chirurgicale a populației, făcînd referire la predecesori.

Proiectul lansat în 2020 se referă la activitățile de consultare a populației privind utilizarea corectă a contraceptivelor, care se procură și se distribuie anual (începînd cu anul 2018) de către Ministerul Sănătății, fiind destinate persoanelor cu venit redus, adolescenților, tinerilor, persoanele infectate cu HIV, persoane cu nevoi speciale, victimele violenței sexuale etc. – activități realizate conform prevederilor Programului național privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive pentru anii 2018-2022, aprobat prin HG nr.681/2018.

Scopul principal al acestui Program este unul total diferit de ce promovează acum dna Nemerenco și constă în ,,asigurarea unei stări de sănătate sexuală și reproductivă satisfăcătoare în toate etapele ciclului vieții pentru toată populația Republicii Moldova, indiferent de gen, vîrstă, etnie, mediu de reședință, apartenență religioasă, statut socioeconomic, stare de sănătate și orice alt criteriu este informare, educare și comunicare a populației în domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductiv”. Iar sănătatea reproductivă nicidecum nu poare fi asigurată prin promovarea sterilizării chirurgicale ireversibile!

Îndemnăm ministra să dea dovadă de competență profesională și să nu denatureze și confunde noțiunile legate de sănătatea reproducerii cu noțiunile de intervenții chirurgicale, realizate la indicații stricte medicale sau sociale, care nicidecum nu pot fi promovate ca și metodă de contracepție într-o țară cu spor al populației negativ!”, a scris Chicu, pe Facebook.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?