X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Rolul zahărălui în alimentația copiilor

7 mai. 2018,, 01:30   Societate
8531 0

Glucidele sînt esențiale vieții iar copiilor le plac dulciurile, dar care este consumul recomandat de zaharuri libere pentru copii?

În prezent, o mare parte din aportul caloric zilnic este reprezentă de alimente procesate, multe dintre ele avînd zaharuri adăugate.

Organizația Mondială a Sănătății le-a denumit „zaharuri libere” și a recomandat limitarea consumului lor. Acum, un nou studiu realizat și publicat de American Heart Association (AHA) recomandă valorile ce nu ar trebui depășite de către copii.

Astfel, copiii cu vîrste între 2 și 18 ani ar trebui să consume mai puțin de 25 de grame de zaharuri libere pe zi. Această cantitate este echivalentă cu șase lingurițe de zahăr sau 100 de calorii. Copiii cu vîrste sub doi ani nu ar trebui să consume alimente cu zaharuri adăugate, susțin autorii studiului „Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children” publicat în revista Circulation. În prezent se estimează că, în unele țări, copiii pot consuma aproape de trei ori mai multe zaharuri adăugate decît valorile recomandate.

Glucidele sînt substanțe organice esențiale vieții cunoscute și sub denumirile generice de hidrați de carbon sau zaharide. În mod obișnuit, zaharidele sînt împărțite în patru grupe: monozaharide, dizaharide, oligozaharide și polizaharide. Monozaharidele, precum glucoza (dextroza), fructoza sau galactoza, sînt cele mai simple zaharide și se găsesc de obicei în fructe. Dizaharidele sînt compuși alcătuiți din două molecule de monozaharide, cele mai cunoscute fiind zaharoza (sucroza, substanța concentrată în zahărul alimentar) și lactoza („zahăr de lapte”).


Spre deosebire de acești compuși întîlniți în mod natural, alimentele procesate conțin zaharuri adăugate în formă concentrată a căror metabolizare se face mult mai rapid și poate conduce la apariția unor probleme de sănătate precum diabetul zaharat de tipul 2, obezitate sau afecțiuni cardiovasculare. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o nouă recomandare susținînd reducerea consumului zilnic de „zaharuri libere” pentru adulți și copii la mai puțin de 10% din aportul caloric, cu mențiunea că o scădere la 5% (aproximativ 25 grame) ar avea beneficii suplimentare pentru sănătate.

Conform OMS, în categoria de „zaharuri libere” sînt incluse monozaharidele (glucoză, fructoză) și dizaharide (zaharoză sau zahărul de masă) adăugate la alimentele solide sau lichide de producător sau consumator, dar și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de sucuri din fructe. Identificarea alimentelor care conțin zaharuri adăugate poate fi uneori destul de dificilă, mai ales pentru părinții confruntați acum cu o multitudine de produse alimentare destinate copiilor.

În românia, Ministerul Sănătății a alcătuit o listă a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, a căror comercializare este interzisă în incinta unităților de învățămînt. Chiar dacă nu este foarte specifică, lista poate constitui un ghid pentru evitarea alimentelor cu zaharuri adăugate și a altor produse alimentare nerecomandate copiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?